Zeci de dosare bombă la DNA, urmează surprizele!

0
46

Ieri, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a făcut o serie de declarații, anunțând că sunt în lucru peste 30 de dosare privind achizițiile din perioada de urgență.

„În perioada celor două luni ale stării de urgență, am fost obligați să ne reducem activitatea, să limităm numărul de cauze în care desfășurăm anchete, pentru a respecta dispozițiile celor două decrete de instituire a stării de urgență pe teritoriul României.

Corupția și frauda în achizițiile publice efectuate în condiții de pandemie nu sunt o preocupare doar în România, ci se află în toată lumea ”sub reflector”, pentru că s-a constatat că există oameni și companii care au înțeles să profite în mod nelegal de pe urma acestei tragedii, iar riscul corupției poate reprezenta o piedică majoră în fața eforturilor de rezolvare a acestei crize sanitare globale”, a anunțat șeful DNA.

Cu toate aceste limitări, a spus Bologa, procurorii DNA au fost în permanență prompți în a deschide și desfășura anchete în cauzele urgente și în cele prevăzute de decretele privind instituirea stării de urgență:

a. cauzele urgente (în care au fost dispuse măsuri preventive; în care au fost organizate acțiuni de flagrant; în care există pericolul dispariției probelor) și

b. cauzele penale de corupție legate de pandemia generată de coronavirus.

Din prima categorie fac parte infracțiunile surprinse în flagrant din perioada stării de urgență unde inculpații au săvârșit faptele solicitând sume de bani cuprinse între câteva zeci de mii de euro și peste 1 milion de euro.

Din a doua categorie de dosare, în legătură cu pandemia provocată de coronavirus, la Direcția Națională Anticorupție sunt înregistrate un număr de 33 de dosare penale din care, în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze se efectuează cercetări.

Ca tipologii de anchete privind pandemia au reieșit:

a. încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, atribuirea, derularea unor contracte de achiziții publice directe a unor echipamente de protecție (măști, viziere, combinezoane, izolete),

b. achiziționarea de măști medicinale, neconforme, considerate periculoase și interzise în UE și

c. stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină

În cursul anului 2020, Direcția Națională Anticorupție a înregistrat peste 1.000 de dosare penale și au fost trimise în instanță, cu toate restricțiile amintite anterior, 33 de dosare, printre inculpați aflându-se 3 deputați, un senator și un fost ministru.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a dat asigurări că „procurorii își fac datoria și în perioada stării de urgență și a stării de alertă, desigur cu limitările impuse de aceste situații, în vederea preîntâmpinării apariției unor cazuri de îmbolnăvire. Săvârșirea unor infracțiuni de corupție este un lucru grav, săvârșirea unei infracțiuni de corupție în timpul unei pandemii și în legătură cu limitarea efectelor acesteia este și mai grav și periculos pentru sănătatea unei societăți.”

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.