Șoc pe piețele europene: zeci de tone de lingouri de aur din China aveau miez de cupru!

0
97

VĂ VINE SĂ CREDEȚI?… Un întreprinzător din Wuhan a dat o lovitură incredibilă instituțiilor de credit din țara sa, lovitură care va bloca și piețele europene, prin amploarea sa. Jia Zhihong, un fost militar cu relații sus-puse, pare să fi avut ideea năstrușnică de a garanta împrumuturi imense cu lingouri false.

Peste o duzină de instituții financiare chinezești au acceptat ideea și au împrumutat, în ultimii 5 ani, circa 20 de miliarde de yuani (2,8 miliarde de dolari) companiei Wuhan Kingold Jewelry deținută de Jia Zhihong. Afacerea părea extrem de bună pentru bancheri, întrucât omul de afaceri depunea tone de lingouri de aur ca garanție și oferea chiar și polițe de asigurare care acopereau orice fel de pierderi. Cine să se fi gândit că e o țeapă, când companiile de stat garantau aurul?

Numele Kingold reprezenta, de altfel, o garanție că totul va merge ca pe roate. Compania era cunoscută drept mai mare procesator privat de aur din provincia Hubei. Mai mult, acțiunile Kingold erau listate la bursa Nasdaq din New York. Veștile proaste au început să apară în februarie 2020, când Dongguan Trust Co. Ltd. și-a propus să lichideze garanțiile Kingold pentru a acoperi datoriile pe care compania nu reușise să le achite până la sfârșitul anului trecut. Când au verificat garanția, cei de la trustul Dongguan au avut șocul vieții -lingourile strălucitoare erau numai suflate cu aur. Miezul era, însă, din cupru.

Unda de șoc s-a transmis rapid. Unul dintre cei mai mari creditori ai Kingold, China Minsheng Trust Co. Ltd, a obținut rapid o hotărâre judecătorească de testare a garanțiilor, iar răspunsul primit i-a lăsat mască pe toți.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.