Ursul care bântuia pe dealurile Tăcutei a apărut la Schitu Duca, în județul Iași, joi dimineața! Mesajul primăriei, pentru localnici!

0
1120

După ce, la jumătatea lunii iunie, a fost surprins de camerele video instalate de Direcția Silvică Iași undeva pe raza comunei Dobrovăț, ursul care a stârnit panică în comuna vasluiană Tăcuta a ajuns la Poieni, în comuna Schitu Duca. În această dimineață, primăria din Schitu Duca a lansat un mesaj către localnici, prin care îi avertizează de prezența acestui animal neobișnuit pentru aceste meleaguri.

„ALERTĂ – Urs în comuna Schitu Duca
Astăzi, în jurul orei 10 dimineața, a fost semnalată prezența unui urs prin numărul Serviciului de Urgență 112, către Inspectoratul de Jandarmi Județean Iaşi și Primăria Comunei Schitu Duca.
Ursul, din informațiile actuale, se află în raza localității Poieni, la aproximativ un 1km de intersecția cu DJ 247. În aceste momente echipe mixte patrulează zona pentru localizare”, este mesajul primăriei din această localitate.

Localnicii au primit și unele sfaturi, pentru cazul în care se întâlnesc cu acest urs:

”1. Păstrează distanța!
Regulă general valabilă este ca distanța minimă până la orice vietate sălbatică să nu fie sub 100 de metri. Urșii, mistreții, vulpile, animalele sălbatice pot manifesta un comportament imprevizibil.

2. Nu te panica! Nu fugi!
Dacă ești în raza vizuală a animalului, încearcă să rămâi calm. Îndepărtează-te încet și nu privi animalul în ochi. Acesta se poate simți intimidat de atitudine și există riscul să atace.

3. Nu arunca la întâmplare reziduuri alimentare!
Nu hrăni animalul sălbatic nici prin neglijență, nici prin gândul că faci o faptă bună. Acesta va deveni dependent de sursa de hrană din locul stabilit și devine imprevizibil dacă nu o găsește acolo.

4. Nu îl fotografia!
După ce te îndepărtezi, anunță prin 112 prezența acestuia, dar evită să îl pozezi. Șocul audio – video poate determina o reacție violentă, blițul telefonului putând fi interpretat ca un atac.

5. Umblă doar în zonele sigure, mereu însoțit, vociferează astfel încât să îți semnalezi prezența și a determina animalul sălbatic să se îndepărteze și să nu atace.

6. În caz că se apropie, renunță rând pe rând la obiectele pe care le ai (rucsac, sacoșă, haine etc) pentru a-i distrage atenția și a câștiga timp pentru îndepărtarea de pericol”.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.