Verzii vasluieni demască eșecul clasei politice actuale: ”Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri din UE la utilități?”

0
413
Foto: Președintele organizației municipale Vaslui a Partidului Verde, Bogdan Morozan, alături de Marius Lazăr, copreședintele național al Verzilor

Liderii județeni ai Partidului Verde acuză actuala clasă politică de un eșec fără precedent, în toate domeniile. Bogdan Morozan, noul președinte al organizației municipale a Verzilor vasluieni, crede că un proiect despre care s-a vorbit și s-a scris foarte mult este un real eșec pentru politicieni.

”România Educată a eșuat; 6% pentru Educație a rămas doar un vis; de 25 de ani la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” din Sibiu există un post de profesor de fizică blocat de către Klaus Iohannis, iar acum președintele României declară, la sesiunea Adunării Generale a ONU, că „Profesorii sunt inima educației” și au nevoie de respect și autonomie.
Oare cine îl mai crede pe Klaus Iohannis? Declarațiile acestea făcute pompos par doar o demagogie ieftină”, spune liderul municipal al verzilor din Vaslui.

Respect și autonomie, susține Morozan, înseamnă în primul rând menținerea salariilor profesorilor pe ultimul loc; profesorii au trebuit să aștepte ani de zile măririle de salariu cuvenite și să iasă de mai multe ori în stradă pentru a le obține, târziu și cu țârâita.

”Autonomie înseamnă că an de an profesorii aduc la școală resurse didactice cumpărate din propriile salarii, pentru că bugetul educației a fost permanent lăsat la urmă, ciuntit – deși legea prevedea încă din 2011 un buget de 6% din PIB pentru educație. Și a mai însemnat ca, în primul an de la debutul pandemiei profesorii să se descurce de unii singuri, cu propriile resurse și, pe ici-pe-colo cu ajutorul societății civile pentru a putea preda online sau hibrid. Nici școlile, nici profesorii și nici elevii din familii dezavantajate nu au beneficiat de suportul necesar pentru a putea susține procesul de învățare online.

Respect și autonomie mai înseamnă că sunt conduși de personaje cărora le lipsește pregătirea necesară pentru pozițiile pe care le ocupă – directori de școli și inspectori – numiți nu după merit ci pe criterii politice – care-i terorizează fără să contribuie cu adevărat la o transformare benefică a sistemului de educație. Și mai înseamnă să fie obligați să facă munci în afara datoriei lor de dascăli, cum sunt de exemplu anchetele sociale pentru stabilirea dreptului elevilor la burse.

Oare autonomie va însemna și că profesorii vor trebui să se descurce singuri pentru organizarea acelei Săptămâni verzi planificate în urma Raportului președinției despre educația pentru schimbările climatice, pentru care Ministerul Educației le promisese cursuri și materiale?”, afirmă președintele Verzilor din municipiul Vaslui.

Foto: Andrei Abutoaiei, liderul județean al Verzilor

Președintele organizației județene, Andrei Abutoaiei: ”Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri la utilități?”

La rândul său, președintele Verzilor vasluieni, liderul județean al Partidului Verde, Andrei Abutoaiei, remarcă faptul că ”Monitorul Social ne arată că România are cea mai mare creștere a facturilor la utilități, de la 77% în 2010 la 124% în 2021. Media UE a prețurilor la utilități a crescut de la 89% în 2010 la 110% în 2021.

Împreună cu Lavinia Cosma și Marius Lazăr, copreședinții Partidului Verde la nivel Național, noi, Verzii vasluieni îi adresează public o întrebare președintelui Klaus Iohannis:

„Herr Klaus, de ce avem cele mai mari prețuri din UE la utilități?”.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.