Dr. Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui, anunță majorarea pensiilor, într-un moment greu pentru România: ”Vom vedea cu cât putem majora pensiile, peste o lună”

1
397

”PNL își dorește creșterea pensiilor și a salariilor, ca remediu necesar categoriilor sociale care devin vulnerabile, într-o perioadă complicată economic, așa cum este aceasta prin care trecem acum. Românii trebuie să fie protejați de efectele convulsiilor de pe plan internațional, iar așteptările privitoare la creșterea acestor venituri este legitimă. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului de Finanțe să vină cu proiectul de buget pentru anul viitor în luna octombrie, astfel ca în noiembrie să intre la analiză și vot în Parlament”, spune fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Vasluianul.ro.

Este subiectul zilei pentru milioane de pensionari din România. Creșterea pensiilor este o prioritate pentru Partidul Național Liberal, anunță fostul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, deputat PNL de Vaslui. Însă, această creștere trebuie bine analizată și fundamentată, din punct de vedere economic, anunță parlamentarul vasluian.

”Majorarea punctului de pensie și majorarea salariului minim pe economie, precum și majorarea salariilor personalului bugetar sunt măsuri care depind exclusiv de configurația bugetului pe anul următor. Un răspuns mai detaliat și fundamentat fiscal o să avem peste o lună, la finele lunii octombrie, când Guvernul va avea pe masă proiectul de buget.

Nu putem face promisiuni deșarte, prin care să vindem oamenilor iluzii și să creăm așteptări false. Cu datele concrete pe masă, Guvernul va anunța care sunt majorările pe care bugetul consolidat le permite.

Proiectul de buget va intra în Guvern, într-o primă lectură, în luna octombrie (în prezent, este în lucru la Ministerul Finanțelor). Vor fi identificate resursele bugetare care permit aceste creșteri, păstrând echilibrul fragil cu deficitul bugetar și cu temperarea inflației. Orice creșteri iresponsabile, de natură pur electorală, pun în pericol echilibrul macroeconomic al României și vor împinge inflația mai sus, în loc să o tempereze, urmând ca inflația să înghită aceste majorări, iar puterea de cumpărare a oamenilor să fie împinsă înapoi, poate chiar mai jos decât era înaintea majorărilor”, spune dr. Tătaru.

Pentru că nu valoarea în bani a venitului contează, spune Tătaru, ci care este puterea de cumpărare pe care o oferă. În România au fost efectuate asemenea majorări, afirmă parlamentarul, în ultimele luni de existență a unor guverne, iar guvernările următoare au gestionat consecințele nefaste ale majorările iresponsabile.

”O guvernare responsabilă construiește un buget realist, care să permită creșteri de venituri fără să creeze dezechilibre economice care vor lovi tot în buzunarul românilor.

Premierul va merge la Bruxelles, la începutul lunii octombrie, pentru renegocierea PNRR, proiect conceput înainte de războiul din Ucraina. Acum, prioritățile s-au schimbat radical față de situație de dinainte de 24 februarie, iar accentul trebuie pus pe protejarea cetățenilor de efectele economice ale acestui război. După discuțiile de la Bruxelles (de care depind proiectele din PNRR și fondurile venite pentru susținerea acestora) și după prima lectură a proiectului de buget, Guvernul va anunța majorările de venituri”, explică Nelu Tătaru.

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.