Absolvenții de liceu din județul Vaslui, cu sau fără bacalaureat, au acum oportunități deosebite de a învăța la standarde de calitate înaltă o profesie nobilă, actuală și de viitor, cea de asistent medical, la singura unitate de învățământ din județ de nivel postliceal, Domeniul Sănătate și asistență pedagogică, care implementează programe din fonduri europene pentru elevi și absolvenți.
Vorbim de Școala Sanitară RADU MIRON, din Vaslui, care beneficiază de acreditarea Erasmus + nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000110504, cea care asigură oportunitatea de a depune cereri de finanțare europeană pentru stagii de practică în UE, VET pentru elevi și cadre didactice până în anul 2027.
În perioada 1 iunie 2023-31 august 2024, Uniunea Europeană investește suma de 64.630 euro, în stagii pentru un număr de 20 de elevi ai școlii Radu Miron, precum și pentru două cadre didactice, prin implementarea primului proiect nr. 2023 – 1- RO01 – KA121-VET- 000128291 de sub egida Acreditării Erasmus +.
Începând cu 17 iunie și până în 6 iulie, cei 20 de cursanți si cele 2 cadre didactice se bucură de o cetățenie europeană activă, de momente de interculturalitate, în călătoria spre Dresda, poposind în capitale europene, precum Budapesta sau Praga.
Începând de luni, 17 iunie 2024, aceștia vor desfășura 120 de ore de instruire practică la centrul WBS TRAINING AG și unități medico-sociale din Dresda, pe tematici specifice calificării profesionale de asistent medical generalist, dobândind și dezvoltând următoarele competențe:
Dezvoltarea competențelor, abilităților practice a celor 20 de elevi, privind efectuarea de explorări funcționale, administrare tratamente, acordarea primului ajutor în situații de urgență, măsurarea constantelor biologice, întocmirea planurilor de îngrijirea sănătății, utilizarea instrumentarului și a aparaturii moderne;
Creșterea posibilităților de angajare a beneficiarilor prin acumularea experienței și a gradului de pregătire profesională acumulate în stagiul de mobilitate; peste 90% în specializarea asistent medical, după terminarea studiilor;
Acumularea de competențe și abilități practice în utilizarea instrumentarului și a aparaturiimedicale moderne, la nivelul standardelor europene.
Achiziționarea de competențe lingvistice (termeni de specialitate în domeniul îngrijirii medicale) în limba germană, de cel puțin nivel B1, 82 % să obțină certificate de atestare internațională.
Dezvoltarea de abilități digitale, de lucru în echipe mixte, multiculturale, de cetățenie europeană activă, sustenabilitate pentru mediu.
Participanţii la mobilitate vor obține certificatele:
- Europass Mobility
- Zertifikat- WBS TRAINING AG
Colaboratori:
- WBS Training Dresda Germania
- ANCPDEFP
- Inspectoratul Școlar Județean Vaslui
- Liceele din judeţul Vaslui ( elevii claselor a XII a şi absolvenţii claselor a XIIa cu sau fără examenul de bacalaureat)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.
Directorul Școlii Postliceale Sanitare, prof. Mirela Muștiuc (foto), anunță că a fost aprobat deja al doilea proiect, pentru perioada anului școlar următor 2024-2025, Erasmus+ nr. 2024-1- RO01 – KA121 – VET – 000221782 finanţat de Uniunea Europeană – Formare Profesională (VET) cu suma de 67.749,00 euro pentru un flux de 18 elevi si un flux de 2 cadre didactice.
Grupul ţintă al proiectului: elevii Liceului „Radu Miron” Vaslui din anii II și III, specializarea asistent medical generalist, nivel V (postliceal) și cadre VET.
Absolvenții de liceu cu sau fără bacalaureat au oportunitatea de a face parte din grupul țintă pentru fluxul din 2024-2025, dacă aleg să se înscrie la Scoala Postliceală Sanitară, Liceul ”Radu Miron” Vaslui.