Speculanții din piețele vasluiene luați la bani mărunți

0
16

Polițiștii de investigare a criminalității economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, au acționat zilele trecute, pe raza județului Vaslui, pentru combaterea faptelor ilicite de comerț.

Asta, după ce, în mai multe rânduri, consumatorii vasluieni au reclamat faptul că unii comercianți au scumpit în mod nejustificat prețurile la legume, cum ar fi ceapa, cartofii, chiar și lămâile, odată cu instituirea stării de urgență.

Pe 7 mai, zeci de polițiști, asistați de inspectori de la ITM, au mers în piețele din județ, controlând agenții economici care își desfășoară activitatea în sfera alimentației publice.

“Acțiunea a vizat și contracararea fenomenelor cu consecințe păgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscală, nedeclararea veniturilor și lipsa evidențierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), dar și pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în conformitate cu ordonanțele militare emise”, anunță IPJ Vaslui.

În cadrul acțiunii, au efectuat controale la peste 10 agenți economici și au fost legitimate peste 25 de persoane.

Sancțiunile au fost pe măsură, semn că vasluienii au avut dreptate cu specula din piețe. În urma neregulilor constatate, s-au aplicat 9 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 250.000 lei.

Totodată, a fost ridicată, în vederea confiscării, cantitatea de 1.295 kilograme legume comercializate fără documente legale de proveniență, în valoare totală de peste 4.300 lei.

În cadrul acțiunii, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 180.000 lei, pentru abateri săvârșite în Codul Muncii (Legea 53 din 2003 – republicată).

Cu ocazia derulării acțiunii, a fost constatată și săvârșirea unei infracțiuni prevăzută și sancționată de art. 9, alin. 1, din Legea nr. 241 din 2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!