Se poate transmite Covid 19 prin consumul produselor alimentare? Iată ce spun medicii veterinari vasluieni!

Mulți vasluieni s-au întrebat, în această perioadă de pandemie, dacă virusul Covid 19, se transmite și de pe alimente. Ca atare, am întrebat mai mulți medici veterinari din județ dacă este vreun pericol de îmbolnăvire, prin consumarea produselor alimentare.

“Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare?”, a întrebat un cititor Vasluianul.ro. Ne-am interesat la medicii DSVSA Vaslui și am primit următorul răspuns: “În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA)1, nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră”, au spus medicii veterinari

“În calitate de operator din domeniul alimentar, pot cere garanții furnizorilor cu privire la COVID-19?”, a fost o altă întrebare, din partea unei firme vasluiene care operează cu produse alimentare.

“Nu. O certificare „liber de virus” nu poate fi justificată, deoarece nu există dovezi că alimentele reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Orice cerere pentru asemenea garanții este astfel disproporționată și, prin urmare, nu este acceptată”, au răspuns medicii veterinari vasluieni.

“Care este riscul de a te contamina cu COVID-19 de pe ambalajele alimentare?”, ne-a mai adresat un cititor o întrebare.

“Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARS-CoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și de temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția. Cu toate acestea, pentru a răspunde preocupărilor referitoare la posibilitatea transmiterii virusului prezent pe suprafața pielii la sistemul respirator (de exemplu, prin atingerea feței), persoanele care manipulează ambalaje, inclusiv consumatorii, ar trebui să respecte îndrumările autorităților de sănătate publică în ceea ce privește bunele practici de igienă, inclusiv spălarea regulată și eficientă a mâinilor”, răspund cei de la DSVSA Vaslui.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: