ȘTIRILE ZILEI “Ostași, treceți Prutul!”. Se împlinesc 74 de ani de la execuția mareșalului Antonescu

Pe 1 iunie 1946, mareșalul Ion Antonescu era executat la Jilava, în urma unui proces comandat și controlat în întregime de sovietici.

La 74 de ani de la moartea mareșalului, pe câmpurile din zona Bogdănești-Fălciu încă se mai aud strigătele de victorie sau de durere ale miilor de soldați români care au murit aici, în bătălia de la Țiganca.

Și acum, după atâtea zeci de ani, se aude pe Valea Prutului ordinul dat de Antonescu, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, când Armata Română primește legendarul ordin: „Ostași, treceți Prutul!“. Un moment care desparte două tragedii naționale:pierderea Basarabiei și a Bucovinei de Nord prin ultimatumul din 1940 și cucerirea României de către Armata Roșie în 1944.

„Ostași, vă ordon: treceți Prutul! Zdrobiți dușmanul de Răsărit și Miazănoapte! Dezrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!… Ostași, veți lupta cot la cot, suflet la suflet, lângă cea mai puternică și glorioasă armată a lumii. Îndrăzniți să vă măsurați vitejia și să vă dovediți mândria camarazilor voștri. Ei luptă pe pământul moldovean, pentru granițele noastre și pentru dreptatea lumii”,

suna ordinul mareșalului Antonescu.

Trupele Armatei a 3-a române erau dispuse în Bucovina de Nord. După începerea atacului, se avansează repede și în numai trei zile orașul Cernăuți este eliberat. Două zile mai târziu, în data de 7 iulie, soldații români intră în Hotin, iar sovieticii sunt împinși peste Nistru.

În tot acest timp, armata a 11-a germană, care ocupase poziții în zona centrală a Basarabiei, intră și ea în luptă și atacă pe direcția Bălți, Soroca, Orhei. Lupte grele se dau pentru câștigarea masivului Cornești, decisiv pentru controlul militar al zonei. La 9 iulie Chișinăul este eliberat.

În același timp, în zona de sud, intră în luptă armata a 4-a română. Încleștările sunt dure mai ales în zona Lăpușna – Hăncești și Fălciu – Bogdănești. În data de 26 iulie, întreaga armată sovietică este împinsă dincolo de Nistru.

Prutul s-a înroșit de sânge, în acele zile de confruntări teribile. Astăzi, la 74 de ani de la execuția lui Antonescu, doar vulturul de la Monumentul eroilor români, de la Bogdănești, mai amintește de acel ordin care a ridicat România la luptă, pentru eliberarea Basarabiei.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: