Nor radioactiv în nordul Europei, mai multe țări baltice sunt în alertă!

PERICOL MAXIM… Finlanda, Suedia și Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri neobișnuite de radioactivitate de origine umană, o creștere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, și-ar afla sursa în vestul Rusiei sau la vest de această țară, notează AFP.

Organizația pentru Interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei stații permit, de asemenea, măsurarea creșterii radioactivității de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter indicând zona de origine probabilă a sursei, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă treimea de sud a Suediei, jumătatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum și o largă zonă înconjurând frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv orașul Sankt Petersburg.

Acești izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 și ruteniu 103) „sunt foarte probabil de origine civilă. Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar nu face parte din mandatul CTBTO să determinăm originea exactă”, a comentat pe Twitter secretarul general al organizației cu sediul al Viena, Lassina Zerbo.

Producătorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a dezmințit orice incident la cele două centrale pe care le exploateazăîn acest sector.

„În centralele nucleare Leningradskaia și Kolskaia nu a fost înregistrată nicio anomalie”, a declarat un purtător de cuvânt al agențiilor ruse de presă. Emisiile „nu au depășit valorile de control pentru perioada indicată” și „nu a avut loc niciun incident legat de degajări de radionuclizi peste nivelurile stabilite”, a adăugat el.

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM), „radionuclizii provin din direcția Rusiei de vest”, chiar dacă măsurătorile nu permit o localizare mai precisă.

Nuclizii înregistrați sunt artificiali, deci de origine umană, iar compoziția lor „poate indica deteriorarea unui element combustibil într-o centrală nucleară”, a subliniat autoritatea olandeză într-un comunicat.

Pe lângă Rusia, în sector mai exploatează reactoare nucleare Finlanda și Suedia, dar nu a fost semnalat niciun incident. Țările baltice nu au reactoare active, Lituania închizând singura sa centrală nucleară de origine sovietică în cadrul acordurilor de aderare la Uniunea Europeană.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: