Trăim cea mai grea secetă din ultimii 70 de ani: „Cred că suntem aproape de foametea din ’47”

DE NECREZUT… Fermierii vasluieni sunt disperați. Nu a mai plouat de luni de zile, recoltele sunt distruse complet, iar spectrul foametei se ivește tot mai mult în mediul rural. Sunt fermieri care nu știu dacă vor mai avea bani pentru a înființa noi culturi, în timp ce, în Moldova, se pregătesc proteste.

Managerii firmelor private din mai multe județe ale Moldovei pregătesc proteste ample, inclusiv blocarea drumurilor naționale cu utilaje agricole, dacă Guvernul nu le dă urgent banii pe calamități.

Eduard Cazacu, din Murgeni, este unul dintre fermierii care are de suferit de pe urma secetei, mai toate culturile au fost distruse de secetă. A obținut în jur de 1.500 kg grâu/hectar și tot cam atâta la rapiță. În rest, zero!

„Am tocat porumbul, dar nu este de bună calitate. Nici nu ai ce să dai de mâncare la animale. Ceea ce trăim acum seamănă izbitor cu ceea ce au trăit bunicii noștri, în 1946-1947. Să nu ai ce să culegi de pe câmpuri, nu am văzut în viața mea așa ceva. De 30 de ani lucrez pe câmpuri, dar așa secetă nu am trăit”,

spune Cazacu.

Recunoaște că, de pe sutele de hectare cu porumb nu a avut de unde să scoată două găleți cu porumb boabe, pentru că nu s-a făcut nimic. Dacă Guvernul nu dă mai repede banii pe calamități, mulți fermieri ar putea falimenta.

„Cum să ari, să însămânțezi, când terenul e tare ca piatra? Cum? Ar fi trebuit să semănăm rapiță, care să iasă până acum. Cu ce cheltuieli și de unde bani? Poate că Guvernul se va trezi și va vedea dezastrul din județul Vaslui”,

spune fermierul din Murgeni.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: