Scandal monstru: Președintele Sindicatul Megas Vaslui acuză deturnare de fonduri la Penitenciarul Vaslui

Gabriel Mititelu, președintele sindicatului Megas Vaslui informează opinia publică și conducerile Ministerului de Justiție și ANP asupra unor nereguli extrem de grave. Textul complet poate fi gasit la adresa de mai jos.

Prezentul articol reprezintă o continuare a unor articole precedente publicate în presa locală și națională care nu au fost  furnizate presei de Sindicatul Megas Vaslui dar au făcut obiectul unei anchete efectuate de corpul de control al Ministrului de Justiție. Nu cunoaștem motivele pentru care nu au fost luate măsuri de Ministrul de Justiție la acea dată. Lipsa de reacție a instituțiilor a făcut ca problemele existente în Penitenciarul Vaslui să degenereze ajungându-se la un conflict între conducerea unității reprezentată prin directorul unității, comisar șef de penitenciare Doroftei Vasile și salariații sustinuți de Sindicatul Megas Vaslui.

Facem o scurtă recapitulare a problemelor semnalate anterior prin articolele de presă și prin petiții către Ministrul de Justiție si ANP :

 • comisarul șef Vasile Doroftei era acuzat cã face legea în unitate dupã bunul plac, cã ar fi agresiv verbal dar si fizic, o serie de salariati fiind chiar bãtuti.
 • comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat cã ar avea parte de partide de sex cu subordonatele, chiar în biroul sãu, în schimbul unor favoruri.
 • comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat cã acorda permisii ilegale în luna decembrie 2019 unor VIP-uri aflate în Penitenciarul Vaslui (afaceristul Cãtãlin Ursu sau fostul primar al municipiului Bacãu, Romeo Stavarache), în schimbul unor favoruri.
 • comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat cã deturnează fonduri de la bugetul de stat.
 • comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat de acordarea unor sporuri ilegale de 50 % din salariu, în schimbul unor favoruri.
 • comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat de „favorizarea unor angajati constând în numiri în functii într-un mod discretionar si fãrã a fi îndeplinite conditiile legale”

În continuare relatăm noutăți, ce frizează infracționalitatea, comise de cuplul Doroftei – Cernat doar în acest an :

În data de 15.03.2019 domnul Cernat Marius a fost angajat direct la Penitenciarul Vaslui ca ofițer economist. De la angajare timp de 6 luni a executat serviciul în cadrul compartimentului financiar însă, după aproximativ 8 luni, a fost propulsat de către directorul unității, comisar șef de penitenciare Doroftei Vasile, în funcția de director adjunct economico-administrativ.

Înainte de a fi angajat la Penitenciarul Vaslui, a lucrat ca director economic la S.C Comcereal S.A Vaslui. Pentru a-și recupera debitele, mai multe bănci l-au dat în judecată pe d-nul Cernat Marius Adrian. În urma acestor procese ce privesc ordine de plată emise fără acoperire, dl Cernat Marius a fost executat silit cu câteva zeci de mii de euro pe care îi avea în conturi bancare. Pentru a nu pierde și locuința familiei acesta a fost nevoit să  divorteze fictiv și să cedeze vila soției sale.

Întrebările care stau pe buzele tuturor  sindicalistilor  Penitenciarului Vaslui sunt:

 1. Ce recomandări a avut d-nul Cernat Marius astfel încât să fie împuternicit director adjunct economico-administrativ la Penitenciarul Vaslui după nici un an de la angajare, în condițiile în care acesta nici nu a apucat să își cunoască atributiile din fișa postului sau să își dea seama ce trebuie să facă ca ofițer economist ?
 2. Oare va ajunge și Penitenciarul Vaslui să fie dat în judecată de diverse bănci pentru a-și recupera prejudiciul, pentru că, se pare că este expert în prejudicierea băncilor. Dovadă stau procesele cu băncile în care este implicat.
 3. Directorul Penitenciarului Vaslui, Doroftei Vasile, cum a făcut evaluarea d-nului Cernat si care au fost criteriile legale pentru a-i propune să preia o funcție de conducere?
 4. De menționat este și faptul că numirea domului Cernat pe funcția de director adjunct economic a fost făcută într-o ședință la care reprezentantul organizației sindicale nu a fost invitat de către directorul Doroftei Vasile pentru consultare.
 5. Probabil că, tot ca o coincidență, reprezentantul organizației sindicale nu a fost invitat nici când Cernat a fost numit ,,șef de proiect” în cadrul programului cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corecțional.

Chiar dacă în cadrul Penitenciarului Vaslui sunt angajați mai mulți ofițeri cu studii de specialitate si vechime, directorul Penitenciarului Vaslui, Doroftei Vasile a decis să–l promoveze pe economistul Cernat Marius în funcția de director adjunct economico-administrativ. Pentru a ocupa o funcție de director adjunct este nevoie de vechime și experiență  în sistemul penitenciar (ceea ce d-nul Cernat nu are). Chiar și legea 145 privind statutul polițistului de penitenciare, la art Art. 97. alin (3) spune că: ‘’Condiţiile obligatorii cumulative…în vederea ocupării funcţiilor de director adjunct din poliţia penitenciară sunt următoarele:

 • e) să fi obţinut în ultimii 3 ani calificativul de cel puţin „foarte bun” la evaluarea anuală a performanţelor activităţii profesionale;
 • f) să aibă minimum 3 ani vechime efectivă în funcţii de conducere din poliţia penitenciară;”

Din poziția de ofițer economist domnul Cernat nu prea putea ajunge la conturi, dar din funcția de director economic poate ajunge să facă orice dorește cu banii din conturile Penitenciarului Vaslui, deci poate să facă ce a învățat cel mai bine: să câștige cât mai mulți bani, chiar dacă nu sunt munciți și chiar dacă modalitatea de a intra în posesia lor este mai puțîn morală și, mai ales, legală. Acum, din punctul lui de vedere, nu se poate atinge nimeni de el pentru că este director adjunct și este susținut de Doroftei, care a supraviețuit chiar și unei anchete, cu acuzații legate de hărțuire sexuală și întretinerea de relații intime cu angajate ale Penitenciarului Vaslui în timpul serviciului, a corpului de control din Ministrului Justiției. Notele de informare solicitate de către corpul de control al M.J. unor angajați ai Penitenciarului Vaslui au fost ,,verificate” de către domnul Cernat și de domnul Doroftei înainte de a ajunge la aceștia. Mai mult decât atât, directorul Doroftei a ,,organizat” o ședință ,,fulger” cu ofițerii care erau numiți să scrie note explicative și i-a informat că el este ,,prieten cu cei 2 de la corpul de control al ministrului” și că ,,toate colile” vor fi adunate de către domnul Cernat și predate celor de la MJ.

Mai jos vom da exemple de fapte care demonstrează că domnul Cernat Marius nu se califică pentru funcția de director adjunct economico-adminstrativ și este posibil ca includerea lui în rândul polițiștilor de penitenciare să fi fost o mare greșeală.

1.Spiritul de ,,adevărat director’’ al domnului Cernat poate fi luat drept exemplu de subalternii săi, astfel că, încă din momentul angajării la Penitenciarul Vaslui, acesta a făcut cerere pentru decontarea chiriei. A premeditat divorțul de soția sa, doar în acte, pentru a nu fi executat de băncile prejudiciate în perioada cât a lucrat la S.C Comcereal S.A Vaslui si a solicitat decontarea chiriei, chiar dacă locuiește împreună cu fosta soție în locuința care a fost bun comun până la divorț. In acest moment primește chirie pentru un contract încheiat cu soția sa.

2.Încă o dovadă că servilismul impresionează pe directorul Doroftei, este chiar propunerea ca iramplasabilul Cernat Marius să primească două trimestre la rând sporul de 50% pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale. In acelasi timp imaculatul domn Cernat Marius transmite subordonaților că ,,50% nu se poate primi două trimestre la rând’’.

3.Pentru că tot a ajuns, într-o perioada foarte scurtă, într-un post de conducere al Penitenciarului Vaslui și pentru că d-nul Cernat este avid după agoniseala de cash, acesta a mai fost numit (în dauna celui care a muncit cu adevărat), tot de către directorul Doroftei, și într-un program cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corecțional. Aici intangibilul Cernat se pontează cu ore suplimentare (plătite separat față de salariul lunar) după bunul său plac, nefiind nimeni care să-l împiedice să-și treacă ore lucrate în plus. Drept dovadă stă pontajul din luna Iulie când acesta s-a pontat cu peste 100 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene pentru care nu există o justificare reală și pertinentă.

4.O altă dovadă a faptului că d-nul Cernat Marius este susținut de directorul Doroftei Vasile, și că poate face ce vrea cu bugetul de salarii al penitenciarului Vaslui, este și faptul că în perioada 10.08.2020-14.08.2020 a lipsit de la serviciu, personalul din subordinea sa, știind că este plecat în concediu de odihnă (sunt voci care spun că a fost plecat împreună cu directorul Doroftei Vasile). Însă, în decizia zilnică pe unitate, domnul Cernat Marius nu apare în concediu de odihnă decât în perioada 12.08.2020-14.08.2020. O parte din cadrele unității, care l-au căutat pe domnul Cernat Marius în zilele de 10.08 și 11.08 pentru rezolvarea unor probleme ce țin de serviciu, negăsindu-l la serviciu, s-au întrebat unde este directorul adjunct economico-administrativ, deoarece acesta nu apărea trecut nicăieri, oficial, ca fiind în concediu sau libere. Odată cu venirea acestuia la serviciu pe data de 17.08.2020 a apărut și pontajul  pentru perioada lipsă din activitatea lui. Astfel acesta s-a pontat în recuperare pe 10.08.2020, însă pe data de 11.08.2020 s-a pontat ca fiind la serviciu. 

Misterul a fost dezlegat complet în momentul în care a apărut și pontajul pentru proiectul cu fonduri norvegiene, în sensul că d-nul Cernat Marius s-a pontat în ziua de  11.08.2020, 8 ore ca fiind prezent la serviciu, chiar dacă a fost absent, din care 5 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene,.

5.Si încă o dovadă că domnul Cernat face ce vrea în Penitenciarul Vaslui, simtindu-se in siguranta pe moșia lui Doroftei, este și pontajul din data de 27.08.2020, când a avut loc o ședință a Consiliului de comandă care a ținut de la ora 8.00 până la ora 10.00. Domnul Cernat Marius a ajuns la serviciu la ora 7.50, iar la ora 13.00 a plecat. Si totusi el s-a pontat în această zi cu 8 ore, din care 5 ore la proiectul cu fonduri norvegiene. Matematic vorbind, este imposibil să stai la serviciu 5 ore, din care 2 ore în sedință, și totusi să fii pontat 5 ore ca lucrând pentru un proiect cu fonduri norvegiene, proiect remunerat separat fata de drepturile salariale lunare.

Menționăm că plata pentru proiect se face în functie de numărul de ore lucrate efectiv la acel proiect. Cu cât sunt mai multe ore, cu atât creste procentul cu care este plătit.

 6.Pe data de 28.08.2020 d-nul Cernat Marius nu a fost prezent la serviciu dar, când și-a făcut pontajul, acesta s-a trecut prezent 8 ore, din care 6 ore ca lucrând pentru  proiectul cu fonduri norvegiene – pentru care, in ziua sus mentionata, nu au fost intocmite niciun fel de acte. Nu se poate să fii plecat din localitate, să nu fii trecut în registrul de părăsire garnizoană, să nu figurezi în concediu de odihnă si să te pontezi ca fiind prezent, și să mai faci  și ilegalități, spunând că ai lucrat pentru proiectul norvegian, doar ca să fii remunerat cu un procent mai mare din fondurile alocate în acest sens si doar pentru că ești omul de încredere al directorului unității, care închide ochii când este vorba de Cernat Marius însă se ,,supără’’ foarte tare când un agent de poliție penitenciară apare în pontaje cu ore 2 ore suplimentare.

Deoarece noi nu putem închide ochii la astfel de fapte,  vom face în acest sens o și o sesizare la DNA unde vom detalia mult mai amănunțit programul de lucru, inexistent dar FOARTE bine plătit, al domnului director economic Cernat Marius, aprobat și semnat de mai-marele Doroftei.

7.Problemele personale se rezolvă în timpul serviciului. Fiind director adjunct numitul Cernat, zilnic, vine la serviciu când vrea, astfel că ora 8.00 nu este ora la care ar trebui să intre pe poarta penitenciarului, ci ora la care pleacă de acasă,iar ora 16.00, nu este niciodata ora la care termină programul de lucru. De pontat, este pontat între orele 8.00-16.00, dar, atunci când ești susținut de directorul unității, vii la orice oră vrei la serviciu, și pleci când vrei.

8.Tot în timpul serviciului se merge să te înscrii si la facultate.Astfel, pe data de  17.08.2020în prima zi după din concediul de odihnă, în jurul orelor 9.30-10.30 numitul Cernat a ieșit pe poarta unității și a mers la Bârlad să se înscrie la facultateAcesta a lipsit în jur de două ore motivând, bineînțeles, că pleacă în interes de serviciu. Poate că dacă pleca să-și rezolve problemele ca orice angajat, cu un bilet de voie, nu era nici o problemă dar, pentru d-nul Cernat, este sub nivelul și demnitatea lui să prezinte un bilet de voie in PC1. Astfel el abuzează de funcția pentru care nu a muncit nici un moment, bazat fiind pe sustinerea directorului Doroftei. Pentru acesta nu există program de lucru de 8 ore, chiar dacă este plătit pentru 8 ore lucrate zilnic. Dacă se verifică perioada de timp cât domnul Cernat Marius a fost la serviciu, nu credem că acesta iși poate justifica salariul primit pentru acea lună, ca să nu mai spunem de banii (nemunciți și nemeritați) primiți pentru că face parte din comisia care întocmește documentele proiectului norvegian, plătit din FONDURI EUROPENE.

Directorul Doroftei Vasile este personajul principal care a facilitat ascensiunea fulminantă a unui astfel de personaj – Cernat Marius – în organele de conducere ale Penitenciarului Vaslui, personaj care nu face cinste politistilor de penitenciare.

 Astfel de evenimente au devenit un obicei la domnul Cernat, și credem că acesta a uitat că nu este angajat la privat ci într-o instituție publică unde sunt reguli si regulamente, care trebuie respectate de către toți angajații indiferent de gradul sau funcția detinuta.

Față de cele menționate în acest comunicat Sindicatul Megas Vaslui solicită tuturor intituțiilor abilitate (cel putin MJ și ANP) să demareze de îndată anchete care să stopeze fraudele expuse cunoscând modul de acțiune al acestor persoane, în sensul că acestea vor încerca să-și ,,acopere urmele”.

Caracatița corupției și-a făcut, din păcate, cuib în Penitenciarul Vaslui odată cu venirea la conducerea Penitenciarului Vaslui a comisarului șef de politie penitenciară Doroftei Vasile și a fost dezvoltată odată cu numirea domnului Cernat Marius într-o funcție de conducere.

Menționăm că reprezentantul Sindicatului Megas Vaslui a recurs la înștiințarea opiniei publice deoarece, forurile superioare sesizate în mai multe rânduri, nu au luat atitudine, ci, din contra, au protejat astfel de indivizi, făcându-i să se creadă ,,patroni” ai penitenciarului și superiori ai rasei umane, în fața angajatilor Penitenciarului Vaslui. Prezenta sesizare a fost trimisă prin e-mail la M.J. și A.N.P. în același timp cu informarea opiniei publice.

Gabriel MITITELU – Presedinte Sindicatul Megas Vaslui

 

Un comentariu despre: “Scandal monstru: Președintele Sindicatul Megas Vaslui acuză deturnare de fonduri la Penitenciarul Vaslui

 1. Sa nu uitam și de directorul adjunct, acesta face parte din aceeași moșie, plin de abuzuriu, dispoziții verbale fara logica, mutării din funcție cu japca, amenințări achizitii fara justificare și multe altele

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: