Un nou mistreț cu pestă porcină africană, la Ciocani. Filtre rutiere în jurul Bârladului!

ALERTĂ… Ieri, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de măsuri pentru suspiciunea de pestă porcină africană la efectivele de suine dintr-o exploatație din comuna Ciocani.

Pe 13 septembrie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiză, suspiciunea a două focare de pestă porcină africană la porcii domestici din două exploatații de tip gospodăresc din localitatea Ciocani. Numărul de porcine afectate și moarte ca urmare a îmbolnăvirii este de 26 de capete, la nivelul unei exploatații, și trei capete în cea de a doua exploatație.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcinele bolnave au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri:

-Punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective;

-A fost luată decizia de instituire a două filtre: filtrul rutier numărul 1, la intrarea în localitatea Ciocani dinspre Bârlad și filtrul numărul 2 – control și dezinfecție mijloace auto, la ieșirea din localitatea Ciocani spre localitatea Coroiești.

„Facem apel pe această cale la cetățeni și la crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”,

anunță Prefectura Vaslui.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: