S-a tras cortina peste ediția jubiliară a Festivalului Umorului „Constantin Tănase”. Cu zâmbete și voie bună, a „la Tănase”!

0
351

UN FESTIVAL DE POVESTE… S-a scris, aseară, încă o filă frumoasă și memorabilă din istoria Festivalului Național de Umor „Constantin Tănase”. Cu zâmbete, umor de calitate, muzică și voie bună, așa cum i-ar fi plăcut maestrului. După trei zile de voie bună, în care vasluienii au demonstrat că își merită cu prisosință statutul de cetățeni europeni, amatori de cultură, am spus „La revedere, Constantin Tănase, 2020 – Te așteptăm, Constantin Tănase, 2022!”.

Este adevărat, a fost o ediție cu frâna trasă, cum se spune, pentru că pandemia de coronavirus a blocat toate acțiunile gândite inițial pentru festival. Nu au mai fost cozi la abonamente, nici trupele de teatru renumite din țară sau din străinătate și nici actorii celebri nu au mai venit în număr așa de mare, așa cum o făceau la edițiile precedente, din cauza pandemiei de Covid 19.

Dar, organizatorii – Consiliul Județean, Primăria Vaslui, Centrul Județean al Creației Populare, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – merită toate felicitările noastre, ale celor care ne-am bucurat de cele trei zile de spectacol.

Aseară, Centrul Civic a fremătat de emoție, pentru că Teatrul „Toma Caragiu”, din Ploiești, a adus în fața vasluienilor un spectacol excepțional, fiind momentul de final al festivalului. „Șlagăre în devenire”, în regia lui Viorel Gavrilă și George Liviu Frâncu, în prezentarea Teatrului ”Toma Caragiu”, din Ploiești, a însemnat finalul unui festival unic în România, care va trebui dus peste generații. Am aplaudat acest spectacol de final, cu gândul la ediția de peste 2 ani.

Lansări de carte și afișe ale festivalului, două momente distincte ale ultimei zile a Festivalului!

În cursul dimineții, au fost două momente care au captat atenția publicului avid de artă, de cultură, de umor. La Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, a fost vernisajul expoziției de afișe, medalii și trofee sub titulatura ”Antologia Festivalului umorului Constantin Tănase”. La urma-urmei, am sărbătorit 50 de ani de existență, la această ediție…

Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean Ștefan cel Mare a spus că ”Expoziția prezintă numeroase crâmpeie din cadrul festivalului, de-a lungul celor 50 de ani de la debutul evenimentului. Sunt expuse fel de fel de afișe, trofee, medalii etc. care amintesc de cele 25 de ediții scurse până în prezent. Este o mândrie și o onoare pentru noi să deținem toate aceste obiecte de valoare”.

Anii au trecut, iar festivalul este din ce în ce mai necesar în România, în condițiile în care umorul nu mai este promovat la fel cum era cu 10-20 de ani în urmă. Expoziția a cuprins peste 30 de afișe, 50 de medalii, dar și 11 dintre trofeele edițiilor de până acum. Cu adevărat, este cel mai longeviv festival de gen din țară și trebuie continuat.

Al doilea moment de referință al celei de-a treia zi de Festival s-a produs la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul”, unde a fost lansată lucrarea ”50 de autori de umor în căutarea unui festival”. Totodată, a avut loc și vernisajul expoziției de carte și documente ”Biblioteca de umor”.

„Pentru generațiile viitoare, foarte importante sunt, însă, și cele peste 2.000 de volume de umor constituite într-o colecție specială a bibliotecii, intitulată Biblioteca de Umor. Participanții au donat cărți, cu sau fără autograf, pentru instituția noastră, pentru vasluieni fără a intui că, în timp, lucrările acestea vor constitui un imens tezaur”,

a spus Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul”.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.