Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule profesor! Fără Dvs., vom fi mai săraci sufletește!

LACRIMĂ… Omul de cultură, neobositul publicist, pasionatul folclorist DAN RAVARU a plecat pe drumul fără întoarcere al „dalbului pribeag”. Profesor la liceele din Puiești și Negrești, culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, de înveșnicire prin înregistrare și tipărire a mărturiilor culturii populare românești.

Din 1979 până în 2018, a activat în cadrul Centrului Județean al Creației Populare din Vaslui, a fost un reper al acțiunilor culturale județene, a întemeiat festivalul județean „Datini și obiceiuri de iarnă” (în 1980), a pus bazele unor reviste și ziare locale, a publicat culegeri de folclor, monografii de localități și volume de popularizare a istoriei în rândul celor mulți.

Iată și câteva repere ale vieții celui care a dat viață datinilor și tradițiilor uitate din județul Vaslui:

Dan RAVARU (3 aprilie 1941, Bârlad – 28 septembrie 2020, Vaslui) – profesor, folclorist, etnograf, publicist. Studii gimnaziale și liceale la Predeal și Bârlad, universitare la Iași, licențiat în 1965 al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, profesor la liceele din Puiești și Negrești, jud. Vaslui, folclorist și etnograf în cadrul Centrului Județean al Creației Populare (ulterior Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui), între anii 1979 și 2018.

Volume:

 • Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1980.
 • ”Folclor, etnografie, istorie locală, 1998.
 • Cartea Puieștilor”, 1999.
 • Comuna Alexandru Vlahuță”, 2000.
 • Folclor literar de pe Valea Tutovei”, 2001.
 • Cartea întâia a Racovei”, 2002.
 • Repere etnofoclorice și de istorie locală”, 2010.
 • Portul popular vasluian. Istorie și actualitate”, 2015.
 • Aspecte ale vălăretului din județul Vaslui”, 2015.
 • O carte a Marii Uniri”, 2018.
 • Radu Bobică, „Convorbiri cu și despre Dan Ravaru”, 2017.

Colegii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui regretă stingerea din viață a profesorului Dan Ravaru. Dumnezeu să-l ierte!

Un comentariu despre: “Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule profesor! Fără Dvs., vom fi mai săraci sufletește!

 1. S-a stins lumina unei vieți de excepție, a unui însemnat om de cultură, a unui profesor care, si-a pus știința în slujba luminării minții copiilor, a unui neobosit cercetător a datinilor și obiceiurilor strămoșești, a unui mare patriot, militant pentru revenirea Basarabiei și Bucovinei la Patria Mamă, autor a multor cărți, lumina unui important om de presă, a unui om care, i-a sprijinit pe mulți alții să devină autori de carte și oameni de presă! Îi vom simți lipsa.
  Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace,
  pe neobositul PROFESOR, DAN RAVARU !
  Sincere condoleanțe familiei îndurerate !

Lasă un răspuns

Facebook
%d blogeri au apreciat: