Porc mort de pestă porcină africană, în Pușcași! Sute de gospodari, în alertă!

PANICĂ… În coasta Vasluiului, descoperirea unui porc mort într-o gospodărie din satul Pușcași a pus pe jar mai multe comune din jur. Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză, în data de 12 octombrie, suspiciunea de pestă porcină africană la un porc domestic dintr-o gospodărie proprie din localitatea Pușcași, comuna Pușcași.

Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de pestă porcină africană la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Dupa confirmarea diagnosticului, ieri, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici.

„Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009″,

anunță Prefectura Vaslui.

Lasă un răspuns

Facebook
%d blogeri au apreciat: