Legea Coșului Minim a fost votată în Parlament! Reacția deputatului PSD de Vaslui, Adrian Solomon!

0
137

AJUTOR PENTRU FAMILII SĂRACE… Parlamentul a votat legea de care vor beneficia milioane de români, inclusiv zeci de mii de familii din județ. Conform deputatului PSD de Vaslui, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (PLx 453/2020) prin care se prevede o creștere eșalonată pe 3 ani a ISR-ului (Indicatorul Social de Referință) de la 500 lei, în prezent, la 1.200 lei în 2023:

  • a) de la 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
  • b) de la 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
  • c) de la 1 ianuarie 2023 – 1200 lei.

Impactul calculat pentru aceste creșteri va fi de:

  • a) 0,23 miliarde lei în anul 2021;
  • b) 0,17 miliarde lei în anul 2022;
  • c) 0,17 miliarde lei în anul 2023.

Începând cu anul 2024, valoarea ISR-ului se va modifica anual, prin legea bugetului de stat, corelativ cu majorarea altor prestații sociale care se acordă din bugetul de stat.

„Creșterea Indicatorului Social de Referință va avea drept rezultat o creștere proporțională a beneficiilor de asistență socială direct calculate în baza acestui indicator, care este folosit la stabilirea mai multor indemnizații și prestații sociale precum: indemnizația de șomaj, stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, indemnizația suplimentară pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, pentru familia monoparentală, venitul minim garantat, ajutorul de încălzire etc.

Aș vrea să precizez că din anul 2010 acest indicator nu a fost majorat. Se impune promulgarea legii și aplicarea acesteia pentru că după cum am văzut, impactul asupra bugetului este sustenabil, iar nevoia creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile este absolut obligatorie”,

a spus deputatul Solomon.
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here