Pesta porcină africană amenință sute de gospodării din Bârlad! S-a confirmat oficial!

MARE ATENȚIE!… Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, în data de 24 octombrie 2020, un nou focar de pestă porcină africană (PPA), de data aceasta la un porc domestic aflat într-o gospodărie de pe raza municipiului Bârlad.

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare la porcii domestici.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă până la sfârșitul anului, DSVSA Vaslui comunică măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

„Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante mortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:

  1. înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
  2. după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Precizăm că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiti, în condițiile respectării legislatiei sanitare-veterinare”,

anunță Prefectura Vaslui.

Totodată cetățenii trebuie să știe că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

  • achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar- veterinare;
  • intensificarea controalelor în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine ( de către samsarii de porci ) și produse provenite de la acestea;
  • efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu;

Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, D.S.V.S.A. Vaslui împreună cu Instituția Prefectului face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: