Focar de pestă porcină africană în satul Crâng, Ciocani! Localnicii sunt deja în alertă!

FOCAR… Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, în data de 27 octombrie, suspiciunea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la trei porci domestici aflați într-o gospodărie pe raza localității Crâng, comuna Ciocani.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost trimise la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 27 octombrie Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB), care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici.

Este vorba de punerea sub supraveghere a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală, exploatația respectivă și interzicerea sacrificării porcinelor din exploatație.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă până la sfârșitul anului, DSVSA Vaslui comunică măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu, dar în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante mortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:

  • a)înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
  • b)după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: