Mesaj pentru șmecherii vasluieni! Poliția Locală va ridica mașinile parcate aiurea, nu e de joacă!

0
96

O LEGE NECESARĂ… Polițiștii locali din Vaslui, Bârlad sau Huși vor putea dispune ridicarea vehiculelor parcate pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, în afara spațiilor marcate în acest scop. Este un document care va face ordine pe străzile vasluiene, pentru că foarte mulți șoferi parchează mașinile după cum vor mușchii lor, știind că nu pățesc nimic.

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care dă posibilitatea ca Poliția locală să dispună ridicarea vehiculului parcat neregulamentar pe domeniul public. Instituțiile și persoanele fizice și juridice au obligația să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

În caz contrar, dacă un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliția locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează pe durata a 24 de ore, mai prevede proiectul.

Totodată, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane fizice și juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.

Conform prevederilor adoptate, ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziție de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puțin informațiile privind data, ora și locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului local care poate dispune măsura, precum și unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului, mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Operațiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului, fiind exclus deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat.

Deputații au mai stabilit că transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operațiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau de administrația publică locală, sub paza administrației publice locale.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, mai prevede proiectul.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here