Pesta porcină africană se învârte în jurul Bârladului! A ajuns la Ivești!

ALERTĂ LA IVEȘTI… Pe 17 noiembrie a.c., Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat suspiciunea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la trei porci domestici aflați într-o gospodărie pe raza satului Ivești, la câțiva kilometri de Bârlad.

Ca atare, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici.

Astfel, s-a decis punerea sub supraveghere a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală și interzicerea sacrificării porcinelor din exploatație.

„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Precizăm că, în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.

Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Având în vedere evoluția virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să se respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente”,

anunță Prefectura Vaslui.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: