Nori negri pentru bugetarii vasluieni! Săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu 20% a salariului!

PROPUNERE… Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli.

Programul de lucru al bugetarilor ar trebui redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările ar trebui să fie cvasi-înghețate. “Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Lazea.

Economistul șef al BNR crede totodată că ar trebui crescute taxele pe proprietate, fapt pe care îl detaliază la finalul acestui articol. Fără măsuri de ajustare, deficitul bugetar va depăși anul viitor 8% din produsul intern brut, după ce în acest an este previzionat de Guvern la peste 9%, avertizează Valentin Lazea într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Această situație ar evidenția România în mod negativ în Uniunea Europeană, în condițiile în care, spre exemplu, Cehia își propune anul viitor un deficit de 4,9% din PIB, iar Bulgaria unul de 2,9%.

“Trebuie un deficit de sub 7% anul viitor. Chiar dacă se va realiza acest lucru, rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la sub 3% până în 2024, care este an electoral și știm ce se întâmplă în România în anii electorali”,

spune Lazea.

Fără o reducere a deficitului fiscal va veni cel mai probabil o corecție din partea piețelor financiare, chiar dacă Comisia Europeană va îngădui încă un an pentru ajustare.

“Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a școlilor, cu infrastructura. Chiar presupunând că un guvern își va propune să înghețe salariile și pensiile, tot nu este suficient, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească”,

mai spune oficialul BNR.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: