Porcii din Bogdănești, pericol de pestă porcină africană! Oricum, ar fi fost sacrificați de Crăciun!

0
54

BOALĂ… Conducerea Prefecturii a anunțat, ieri, o suspiciune de caz pozitiv PPA la porcii domestici din localitatea Unțești, comuna Bogdănești. Mai precis, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, ieri, suspiciunea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un porc domestic aflat într-o gospodărie de pe raza satului Unțești, comuna Bogdănești.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, proba a fost trimisă la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat, în data de 8 decembrie, Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici.

„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.

Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor”,

a anunțat Prefectura, seara trecută.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!