Mesajul Episcopului Hușilor, către vasluieni: „Să cântărim foarte bine care ne sunt prioritățile în viață! Să nu consumăm energie pe cele care sunt nesemnificative”

ÎNVĂȚĂTURĂ… Duminică, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Murgeni, Protopopiatul Bârlad.

În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Hușilor, a explicat profilul celor care au refuzat invitația la cină.

Preasfinția Sa a vorbit despre capacitatea de a discerne între ceea ce este esențial și ceea ce este secundar în alegerile pe care le facem în viață:

«Și auzind acestea, unul dintre cei ce ședeau cu El la masă I-a zis: Fericit este cel ce va prânzi în împărăția lui Dumnezeu!»

Luca 14, 15

„Pericopa evanghelică ne vorbește despre chemarea pe care stăpânul unei case a făcut-o la o masă, la cină.

Din nefericire, cei care fuseseră poftiți și li se dăduseră invitații din timp, au refuzat participarea la un asemenea ospăț.

De fapt, acești oameni au avut o atitudine de o manieră consacrată pentru fiecare dintre noi. Nu reușim, în peregrinarea noastră pământească, să discernem între ceea ce este cu adevărat esențial și ceea ce este secundar, lipsit de importanță. Le inversăm, în modul nostru de a ne comporta și de a ne raporta, atât față de Dumnezeu, cât și față de oameni.

Punem un foarte mare accent pe ceea ce este lipsit de importanță, pe ceea ce nu este prioritar în acel moment.

Înțelepciunea și discernământul unui om rezidă și în faptul de a avea capacitatea ca în anumite momente ale vieții să intuiască ceea ce este prioritar.

Cei care au fost chemați la această masă au invocat motive artificiale în comparație cu măreția și statutul Celui care le-a adresat această poftire.

Dumnezeu ne poftește să mâncăm cu El. Ce cinste deosebită! Nimeni nu ar refuza o asemenea invitație!

Dacă am ști ce înseamnă regele din punct de vedere simbolic, când acesta ne-ar invita la masă, nu am putea refuza o asemenea invitație. Dacă ni se acordă o asemenea cinste, am simți că ni se face o favoare unică în viață, să fim în proximitatea familiei regale.

Cu atât mai mult când este vorba de Împăratul împăraților, Dumnezeu, Cel care ne invită să mâncăm cu El. De altfel, unul din cei ce stăteau la masă cu Domnul Hristos a exclamat, spunând: «Fericit este cel ce va prânzi în Împărăția lui Dumnezeu»” .

De asemenea, Preasfințitul Părinte Ignatie a arătat că masa la care ne cheamă Domnul Hristos este Sfânta Liturghie:

„Această parabolă a fost intitulată de Mitropolitul Antonie Plămădeală «parabola pretextelor», a scuzelor nefondate, fără niciun temei.

Să cântărim foarte bine care ne sunt prioritățile în viață.

Să nu consumăm energie pe cele care sunt nesemnificative, pe cele ce nu ne împlinesc în mod autentic, ca oameni, oricât ar fi de deosebite și de binecuvântate.

În comparație cu veșnicia, cu chemarea lui Dumnezeu de a sta cu El la masă, toate sunt trecătoare și nu ne aduc împlinire.

Dumnezeu ne cheamă, pe fiecare dintre noi, în duminici si sărbători, la masă.

Liturghia este «Ospățul credinței» – așa cum o numește Sfântul Ioan Gură de Aur.

Din păcate, și noi avem foarte multe motive, artificiale, să refuzăm. Nu suntem suficient de motivați duhovnicește, în comparație cu ceea ce ne dăruiește Dumnezeu când venim la Sfânta Liturghie.

Hristos ni se dăruiește, fiecăruia în parte, îndemnându-ne: «Luați mâncați, acesta este Trupul Meu…; beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor»

Să avem discernământul de a intui, din timp, ceea ce este esențial pentru viața noastră!”

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: