Sărbătoriții săptămânii: cei care poartă prenumele de Daniela, Dan, Daniel, Dana, Dănuț! Pe 18 decembrie, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul!

0
159

SĂRBĂTOARE… Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 18 decembrie. Este ziua în care toți cei care poartă numele de Daniel, Daniela sau derivate sunt sărbătoriți de familii și prieteni, cu câteva zile înaintea Crăciunului.

Daniil, care a trăit între anii 1400 și 1482, este cunoscut de credincioși și sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia lui cu prorocul prezent în vechiul Testament.

Se naște la începutul celui de-al XV-lea secol, într-un sat situat în apropiere de Rădăuți și primește numele de botez Dumitru. Pe când împlini 16 ani, Daniil este călugărit cu numele David la Mănăstirea “Sfântul Nicolae” din Rădăuți.

Mai apoi ajunge la Schitul Sfântului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marchează intrarea sfântului în monahism. Ulterior alege să se retragă pe o stâncă, pe un mal al pârâului Viteul, unde va crea un paraclis, la care pridvorul, naosul și altarul se mai pot vedea și în zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate observa o încăpere săpată în întregime în piatră, pe care sfântul o considera drept chilie.

Conform tradiției, se spune că Daniil i-a prezis Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei. Potrivit spuselor lui Ioan Neculce, Daniil îl îndeamnă pe Ștefan să nu se dea bătut în lupta să împotriva turcilor. Mai mult, se spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna. De asemenea, Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

Din păcate, data exactă a trecerii la Domnul nu se cunoaște, însă foarte mulți spun că acesta ar fi trecut la cele veșnice în preajma anului 1482 și că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. În zilele noastre, la mănăstirea Putna se găsește un deget, ferecat în argint și împodobit cu unsprezece mărgăritare și un granat. Pe acesta se poate vedea inscripția “Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voroneț, cu toată cheltuiala mea în anul 7257 (1749), în 4 decemvrie.”

Biserica Ortodoxă a hotărât canonizarea lui Daniil la 20 iulie 1992, când s-a stabilit ca el să fie prăznuit în fiecare an pe 18 decembrie.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!