Ziua în care expresia „Este Revoluție!” se auzea și la Vaslui! Se vorbea în șoaptă despre Revoluția din Capitală!

0
39

ÎNTREBĂRI… Au trecut 30 ani. Acum 30 ani, la București, Timișoara sau Sibiu mureau sute de oameni, în numele unor idealuri simple: libertate, egalitate, democrație. La Vaslui, pe 21 decembrie, era o agitație cu totul diferită față de alte orașe. Se vorbea în șoaptă despre informațiile care veneau de la București. Și… cam atât.

Aici, în Vaslui, Revoluția din decembrie nu a făcut victime, ci a produs o serie de „revoluționari”, oameni cu tot felul de interese, ajunși în diverse funcții importante în județ. Toți cei care au beneficiat și beneficiază de pe urma Revoluției nu trebuie să uite un lucru: 18 dintre concetățenii noștri, vasluieni aflați în diverse locuri în timpul Revoluției, și-au pierdut viața în orașele-martir ale României.

În dimineața zilei de 22 decembrie, acum 30 ani, fără o zi!, se auzea cuvântul „Revoluție” și la Vaslui. La prânz, o mână de vasluieni s-a adunat în centrul reședinței de județ, lansând lozinci la care nici nu s-ar fi putut gândi, cu câteva zile mai înainte: „Jos Ceaușescu!”, „Jos dictatura comunistă!”, „Jos dictatorul!”. La București, Nicolae Ceaușescu fugise din fața oamenilor, într-un elicopter, iar veștile care veneau dinspre capitală erau dătătoare de speranțe. „Veniti cu noi, români ca noi!”, s-a strigat în centrul orașului, în timp ce forțele de ordine erau tot mai descumpănite și nu știau ce să facă.

Conform declarațiilor regretatului jurnalist Constantin Jomir, martor direct la acele evenimente:

„La un moment dat, Piața din Centrul civic al Vasluiului se umple de lume. Câțiva revolutionari pătrund în sediul Comitetului Judetean de Partid si-i înlătură pe cei care mai erau prin birouri. Se constituie CJFSN Vaslui. Strivind orele sperantei între soapte și cuvinte, revoluționarii anunță mulțimii înlăturarea structurilor partidului comunist și preluarea puterii de CJFSN.

În piața din Centrul civic se aud, la microfoane instalate ad-hoc, acordurile noului Imn național, „Deșteaptă-te române!”. Până în seara zilei de 22 decembrie, vasluienii rămân în piață, unde, vorbitori de ocazie sau noua conducere informează asupra mersului evenimentelor din țară și din județ. Remarcabil e faptul că multe mame cu copii în armată aduceau în piața din Centrul civic ceaiuri, plăcinte și apă revoluționarilor, ostașilor si luptătorilor din gărzile patriotice, care n-au părăsit nici o clipă kilometrul zero al manifestărilor revoluționare”.

Este momentul ca, astăzi, ziua de temelie a Revoluției Române, ziua în care sute de oameni au căzut secerați de gloanțe în diverse orașe ale țării, în urmă cu 30 de ani, să păstrăm un moment de reculegere. Pentru aceste victime nevinovate, care au visat la un viitor mai bun pentru noi, cei de astăzi. Iar dacă această clasă politică nu a reușit în 30 de ani să ne facă să trăim mai bine, înseamnă că Revoluția a eșuat…

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!