Va fi autostradă de la București spre Bacău! Când vom merge pe „Autostrada Vasluienilor”?

0
95

Se pare că, până la urmă, vasluienii vor merge pe autostradă spre București, însă vor trece ceva ani până ce se va întâmpla acest lucru. Ceea ce se știe acum, la final de an, este că investigațiile geotehnice pentru tronsoanele Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani din Autostrada Moldovei (A7) au fost realizate în proporție de 100%. În plus, au fost predate și studiile de fezabilitate pentru aceste două tronsoane din șoseaua de mare viteză care va uni Capitala de Moldova.

Studiul de fezabilitate pentru tronsonul Ploiești – Buzău (63,25 km) a fost înaintat Companiei de Drumuri pe data de 9 noiembrie 2020, iar cel pentru tronsonul Buzău – Focșani (83,07 km) a fost predat pe data de 7 decembrie. Mai departe, pe tronsonul Focșani – Bacău (96,05 km) au început investigațiile arheologice, iar studiile geotehnice sunt realizate în proporție de 23%. Pe tronsonul Bacău – Pașcani (77,28 km), procentul de realizare a investigațiilor geotehnice este de 95%.

Întrebarea pe care și-o pun toți vasluienii este: „Bun, va fi autostradă de la Tișița spre București. Dar, când vom circula și noi pe autostradă, de la Vaslui sau Bârlad spre Focșani?”.

„Autostrada Vasluienilor”, adică proiectul de suflet al fostului deputat PRO România, Daniel Olteanu, pare să fie blocată de actuala guvernare. Conform anunțului făcut de fostul deputat, cel mai important obiectiv de infrastructură din stânga Siretului, Drumul Expres Tișița – Albița, cunoscut mai ales ca „Autostrada Vasluienilor”, a fost uitat în 2020.

„Singurul moment în care responsabilii din Ministerul Transporturilor și-au adus aminte de el a fost în campania electorală de la alegerile locale, când a fost semnat, cu o întârziere de 4 luni de la momentul atribuirii, contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Așa cum insistent am subliniat de-a lungul întregului an 2020, Drumul Expres Tișița – Albița este sabotat fără nicio rușine de actualul Guvern:

  •  nu există ca poziție distinctă în bugetul de stat pe acest an
  •  nu există în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu investiții de 30 miliarde euro care trebuie finalizate până în 31 decembrie 2025
  •  nu există în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, cu investiții care trebuie finalizate până în 2030

Acest obiectiv:

  •  se află pe un coridor european de transport
  •  poate absorbi fonduri europene
  •  asigură legătura economică a României cu cel mai important punct de frontieră pentru mărfuri de pe granița de est
  •  este cel mai mare investiție în infrastructură la nivelul județului Vaslui, aflat la periferia geografică și economică a Uniunii Europene, și va susține dezvoltarea județului Vaslui în integralitate, din nord-est în sud-vest”,

a declarat Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here