Episcopul Hușilor, răspuns dur pentru cei care atacă Biserica! „Ne acuză că am fi refractari, aproape alergici, la ceea ce este nou. Greșit!”

MESAJ DE AN NOU… În noaptea trecerii dintre ani, joi, 31 decembrie 2020, începând cu ora 21.00, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat, la Catedrala Episcopală din Huși, slujba de Te-Deum pentru Anul Nou.

Slujba de mulțumire a fost precedată de săvârșirea Vecerniei Mari și a Litiei.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a vorbit despre relația dintre noutate și valoare:

«Însuți Preabunule Stăpâne, binecuvintează, cu dumnezeiescul Tău Har, acest an. Dăruiește pământului ploi pașnice spre aducere de roade, văzduh prielnic și sănătos oamenilor și animalelor bine întocmește, dă-ne ca în pace și înțelegere deplină să trecem cursul anului, împodobiți cu cununa slavei prin virtuți, mergând cuviincios, ca ziua, întru lumina poruncilor Tale»

(rugăciune din cadrul Slujba trecerii dintre ani)

„Una dintre trăsăturile dominante ale vremurilor noastre este că am ajuns să credem că tot ceea ce este nou este neapărat și valoros.

Ne bucurăm atunci când ne cumpărăm o haină nouă sau când ne actualizăm gadgeturile. Undeva, în inima noastră, există tendința de a ne bucura pentru tot ceea ce este nou.

Din păcate, tradiția și experiența umanității ne învață că nu tot ceea ce este nou are, neapărat, valoare.

Din punct de vedere duhovnicesc, un lucru, o situație sau o experiență capătă valoare dacă are și un conținut spiritual, dacă ne împlinește ca oameni.

Oricât am alerga după tot ceea ce numim nou, nu poate să aibă valoare dacă nu ne împlinește, dacă nu ne împodobește lăuntric.

Tendința vremurilor noastre este să îmbrățișăm ușor tot ceea ce este noutate. O mișcare socială nouă sau un anume trend, care schimbă datele cu care suntem obișnuiți, sunt rapid îmbrățișate, susținute, argumentate.

În noaptea de Anul Nou ar trebui să reflectăm mult mai profund la faptul că are valoare doar ceea ce Dumnezeu ne oferă.

Unii ne acuză că suntem retrograzi, că suntem legați în mod intrinsec de ceea ce numim, în mod generic, tradiție, de ceea ce ține de vechi. Ne acuză că am fi refractari, aproape alergici, la ceea ce este nou. Este total greșit.

Noi ne fundamentăm viața duhovnicească pe Noul Testament, pe ceea ce Hristos a adus în lumea aceasta. Sfântul Apostol Pavel ne spune să ne înnoim viața, din punct de vedere spiritual.

Viața creștină este o permanentă invitație la înnoire. Trebuie să avem în vedere mai ales dimensiunea spirituală, iar toate lucrurile de care ne bucurăm – de tehnologie, de confortul oferit de vremurile de astăzi – capătă valoare dacă încercăm să le dăm un conținut spiritual.

Nu tot ceea ce este nou are, neapărat, și valoare. Pot fi lucruri noi, ideologii interesante, care să ne atragă, dar, din nefericire, să ne degradeze ca oameni, ca făpturi ale lui Dumnezeu”.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: