Scandal uriaș la Palatul Copiilor Vaslui! Deputatul Popica: „Conducerea ISJ Vaslui calcă în picioare toate legile!”

ACUZE GRAVE… Deputatul de Vaslui, Eduard Popica, acuză în mod deschis actuala conducere a Inspectoratului Școlar Județean, pe care o face vinovată de epurările politice din învățământul vasluian. O speță analizată foarte atent de parlamentarul vasluian, cea a numirii unui nou director la Palatul Copiilor, deși acesta avea deja o sancțiune dictată de Consiliul de Administrație – anulată de conducerea ISJ – îl face pe Popica să spună că toate schimbările sunt dictate de actuala coaliție de guvernare, în timp ce legile, regulamentele și normativele în vigoare sunt călcate în picioare.

Concret, deputatul atrage atenția asupra modului nelegal prin care s-a făcut numirea doamnei Elena Fociak, în timp ce directorul în funcție până acum nu a avut decât calificative maxime în cei 15 ani de când este director.

„Stimați vasluieni, vă aduceam la cunoștință zilele trecute despre modul in care Coaliția Pierzătorilor, aflată astăzi la guvernare, prin reprezentanții lor în județul Vaslui, au schimbat zeci de directori școlari, încălcând orice urmă a legii sau a procedurilor emise de Ministerul Educației Naționale sau chiar de ISJ Vaslui.

Astăzi, vin în atenția dumneavoastră cu un caz concret (schimbarea directorului Palatului Copiilor Vaslui), o decizie nelegală, abuzivă, la fel ca și celelalte decizii luate pentru marea majoritate a directorilor din județ, care afectează imaginea atât a ISJ Vaslui cât și a doamnei Director (prof. Mirela Nistoroschi, n.r.), schimbată din funcție astfel:

În condițiile stării actuale, de alertă, în care învățământul se confruntă cu probleme dificile, consider că schimbarea directorilor nu constituie o prioritate. Mai mult decât atât, potrivit recomandărilor Notei MEN (Ministerul Eduactiei Naționale) Nr.759/ DGMSPP/11.07.2019 privind numirea prin detașare în interesul învățământului, în funcțiile vacante de director se poate asigura continuitatea conducerii unității de învățamânt, în cazul în care nu au foat identificate disfuncționalități ala activității manageriale. Calificativele fostei doamne Director din perioada celor 15 ani de activitate managerială au fost ”foarte bine” și cu punctaje mari.

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a elaborat o PROCEDURĂ OPERAȚIONALĂ, cu nr. 5249/30.12.2020, privind numirea prin detașare a directorilor, în anul școlar 2020-2021.

Procedura prevedea:

Criteriul 1. Asigurarea continuității conducerii unității de învățământ

Criteriul 2 Numirea cadrelor didactice membre ale corpului national de experți în management.

Niciunul dintre cele două criterii nu au mai fost respectate, conducerea ISJ încălcând astfel chiar procedura emisă de ei.

Dosarul celor care doreau să ocupe posturile vacante trebuia să conțină: cererea și acordul de numire, copii după actele de studii, adeverință membru CNEME, decizie de titularizare, certificatul de obținere a gradului didactic II, I, adeverință calificative, adeverință din care să rezulte că nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 4 ani școlari, recomandarea C.A. a unității de învățământ.

Procedura a fost postată pe site-ul ISJ Vaslui în data de 04.01.2021, în decursul a două ore a fost ștearsă de pe site și a apărut o a doua procedură, cu același număr de înregistrare din care reiese că nu se mai depune dosar, e suficient doar acordul.

Cum pot două documente oficiale, emise de aceeași instituție, să aibă același număr de înregistrare?

Măsura conduce la ideea că unii candidații, favorizați, nu îndeplineau toate condițiile prevăzute de Prima Procedură și de procedurile MEN.

Concret, în cazul numirii doamnei prof. Fociak Elena ca director al Palatului Copiilor nu se îndeplineau, în clar, ultimele două condiții. Comportamentul doamnei și reclamațiile ei repetate ( la DSP și ISJ Vaslui ) la adresa conducerii și a unor colegi a fost analizat cu simț de răspundere de Comisia de Disciplină de la Palatul Copiilor Vaslui, respectând legislația în vigoare.

Comisia a decis sancționarea doamnei prof. Fociak Elena cu ”observație scrisă”, iar Consiliul de Administrație a hotărât, în unanimitate, aplicarea sancțiunii.

Ulterior, doamna prof. Fociak Elena a făcut contestație la ISJ Vaslui, cu intenția vădită de a face și următorul pas, ocuparea funcției de director, cu influențarea și susținerea celor la care a apelat pentru a o salva din situația conflictuală, pe care singură a creat-o. Inspectoratul școlar Judetean Vaslui a decis suspendarea sancțiunii în mod incorect, întrucât cercetarea comisiei de disciplină la nivel de unitate, raportul acesteia și decizia, au fost legal întocmite, având și consultanță juridică.

În mod clar, se observă că promovarea doamnei Fociak nu s-a făcut pe baza calităților și activităților dumneaei, ci politic și relațional (fostă membră de partid de o culoare, ȋn prezent membră de partid de altă culoare!).

Consider incorectă decizia I.S.J. Vaslui, care la fel ca si alte decizii de schimbare a zeci de directori, trebuia făcută, măcar pentru salvarea aparențelor, o departajare pe baza unor criterii clare, un raport de activitate sau acordul și susținerea cadrelor didactice la nivel de instituție.

Dragi vasluieni, consider că pentru respectarea legii și salvarea imaginii instituției ISJ Vaslui s-ar impune o analiză corectă in vederea luării măsurilor necesare pentru a nu se compromite ideea de corectitudine, competență, depolitizare cum au mințit ȋn campania electorală PNL și USR!

Lasă un răspuns

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: