Cum se făceau afaceri grase, de milioane de euro, în ministerul condus de Tătaru! Anchetă incendiară!

CARACATIȚĂ… O anchetă a Newsweek România arată cum, în perioada în care Nelu Tătaru era ministrul Sănătății, în acest minister se făceau afaceri de zeci de milioane de euro, despre care abia acum apar detalii.

Cine este personajul din umbra lui Tătaru, care făcea o parte dintre aceste afaceri, conform Newsweek România, în timp ce chirurgul hușean făcea turul televiziunilor sau vizite de lucru în spitale, la indicația consilierilor de imagine? Nimeni altul decât Codrin Lungu, cel pe care Tătaru și alte persoane din anturajul acestuia l-au adus în Ministerul Sănătății ca secretar general adjunct, constată reporterii Newsweek România.

Concret, se spune că o o sumă de 19 milioane de euro a fost plătită de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru achiziționarea a 2,6 milioane de teste rapide pentru depistarea COVID-19 de la o firmă specializată în reciclarea deșeurilor. În afacere este implicat și un fost consilier al Grațielei Gavrilescu (fostul ministru al mediului în guvernele Tudose și Dăncilă), arată Newsweek.

„Patronul firmei, sârbul Janosevic Dragan, a preluat societatea de la partenerul său de afaceri, Marius Marinoff, fostul consilier al Grațielei Gavrilescu pe când aceasta era vicepremier și ministrul al Mediului.

Afacerile sârbului au fost promovate și de Codrin Doru Lungu, fostul secretarul general adjunct la Ministerului Sănătății. La finalul lunii martie a anului trecut, Lungu a trimis o circulară Direcțiilor de Sănătate Publică prin care le spunea ca spitalele din fiecare județ să cumpere saci pentru deșeurile biologice de la firma sârbului Janosevic Dragan.

Alte 400.000 de teste rapide au fost achiziționate de la o firmă din Cluj pentru suma de 2,77 milioane euro”,

se arată în ancheta Newsweek România.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat cinci acorduri cadru cu cinci firme pentru achiziționarea a trei milioane de „teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2”.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a decis ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul-maior Dan Paul Iamandi, să semneze două contracte subsecvente cu firmele MCM EVA Srl și HDL Union Srl.

De la prima firmă s-au achiziționat 2,6 milioane teste rapide pentru suma de 91,5 milioane lei, fără TVA, adică în jur de 19 milioane euro.

De la cealaltă firmă au fost achiziționate 400.000 teste rapide pentru suma 13,32 milioane lei, fără TVA. Adică în jur de 2,77 milioane euro.

Atfel, IGSU a plătit pentru cele trei milioane de teste rapide 21,77 milioane euro. Banii pentru achiziționarea acestor teste rapide provin exclusiv de la bugetul de stat.

Firma MCM EVA, din București, este deținută oficial de cetățeanul sârb Janosevic Dragan. Și societatea EDM Recycling, la rândul ei, este patronată și administrată de același afacerist sârb. Obiectul principal de activitate al celor două firme este este recuperarea materialelor reciclabile. Firma care a primit contractul de 19 milioane de euro și-a menționat ca obiect de activitate și comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.

Codul unic de înregistrare al firmei MCM EVA aparține unei alte societăți cu același nume, dar înregistrată în satul dâmbovițean Ciocănești. Firma din Dâmbovița, radiată din 2014 pentru că și-a schimbat sediul în localitatea ilfoveană Buftea, era deținută de Marius Călin Marinoff și EDM Global Consult LP, din Scoția. Ulterior, a fost preluată și administrată de sârbul Dragan, care la rândul lui a radiat firma din Ilfov și a mutat-o în București. Dar a păstrat punctele de lucru.

Relația dintre sârbul Janosevic Dragan și Marius Călin Marinoff nu s-a oprit aici: sârbul Dragan este administratorul firmei Deșeuri Online Consulting, societate deținută integral de Marinoff.

Conform informațiilor publicate pe LinkedIn, Marinoff este expert în analiză comportamentală și președinte al Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, organizație cu sediul în strad Lacul Tei nr. 1-3, București. La aceeași adresă își are sediul social și MCM EVA Srl.

Înainte de a ajunge președintele asociației de reciclare, Marinoff a fost consilierul vicepremierului și ministru al Mediului Grațielei Gavrilescu, în perioada noiembrie 2018 -septembrie 2019. Anterior acestei perioade, Marinoff a fost președintele firmei EDM Global Consult LP, din Scoția. Marius Marinoff nu este străin nici de afacerea cu teste rapide. El a fost consultantul și interfața cu autoritățile române pentru firma MCM EVA, controlată de sârbul Dragan, mai susțin cei de la Newsweek România.

Între timp, Grațiela Gavrilescu a candidat la Camera Deputaților din partea PSD în urma negocierilor dintre controversatul afacerist și politician Dan Voiculescu și Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Cealaltă firmă de reciclare deșeuri a sârbului Janosevic Dragan, EDM Recycling, a fost recomandată și promovată Direcțiilor de Sănătate Publică, respectiv spitalelor din întreaga țară, de Codrin Doru Lungu, în mandatul acestuia de secretar general adjunct în cadrul Ministerului Sănătății.

Pe 30 martie 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, Codrin Doru Lungu a emis o circulară către Direcțiile de Sănătate Publică în care scria negru pe alb așa: „Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL pentru sacii pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumnevoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare”. Semnat și ștampilat: Codrin Doru Lungu, secretar general adjunct Ministerul Sănătății.

Restul de 400.000 de teste rapide au fost achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență de la firma HDL Union, din Cluj. Pentru acestea s-a plătit 13,32 milioane lei, fără TVA. Adică în jur de 2,77 milioane euro. Firma HDL Union este patronată și administrată de Mihai Horea Oargă și are 13 angajați. În anul fiscal 2019, firma a avut o cifră de afaceri netă de peste 6,82 milioane lei și un profit net de 912.582 lei.

În iulie 2020, Codrin Lungu părăsește Ministerul Sănătății, însă rămân multe semne de întrebare asupra afacerilor derulate de acesta în cele șase luni în care a stat în umbra lui Tătaru.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: