Întrebarea zilei: DE CE trebuie să purtăm mască dacă ne-am vaccinat? Iată ce spun specialiștii!

RĂSPUNSURI… Tot mai mulți vasluieni se vaccinează împotriva Covid 19, în această perioadă. Vaccinările au început cu personalul medical și continuă cu angajați din domenii cheie, precum Poșta Română, sau vârstnici.

Dar, auzim peste tot aceeași întrebare: de ce să mai purtăm mască, dacă tot ne-am vaccinat și ne-am imunizat?

Răspunsul a venit, seara trecută, de la Ministerul Sănătății, care a postat pe pagina sa de Facebook răspunsuri la toate întrebările legate de vaccinarea anti-Covid.

„Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială.

Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul.

De ce trebuie să continuați să purtați mască?

  • 😷 Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.
  • 😷 Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19.
  • 😷 Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.
  • 😷 Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate.

Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială”,

este mesajul mai-marilor din Sănătate.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: