Un reputat profesor universitar ieșean ia apărarea vasluienilor: „Județul Vaslui merită mai mult respect”

MÂNDRIE… Prezent, ieri, la Vaslui, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, profesorul universitar dr. Cătălin Turliuc a spus că județul Vaslui și vasluienii sunt pe nedrept ținta unei campanii de denigrare. Acesta a amintit, printre alții, de personalitatea marelui om de stat Manolache Costache Epureanu, provenit din ținuturile Vasluiului, primul politician român care a cerut învățământ gratuit și obligatoriu.

Costache Epureanu, care își doarme somnul de veci la Bârlad, a fost prim-ministru al Moldovei, prim-ministru al Țării Românești și prim-ministru al Principatelor Unite. Să nu uităm, a spus Turliuc, și de faptul că Alexandru Ioan Cuza provine tot din județul nostru.

„Acest județ, cred eu, merită mai mult respect! Sunt prea multe lucruri rele care se spun despre Vaslui și despre vasluieni, pe nedrept. Cred că, dacă trebuie făcut ceva, este ca românimea, noi toți, să știm câte personalități uriașe a dat Vasluiul, pe umerii cărora s-a construit România modernă. Câte personalități uriașe pe umerii cărora stă știința, s-au născut aici, la Vaslui…

Ajunge cu aceste glume nesărate, care seamănă dezunire! Ajunge cu lipsa de respect față de un trecut care, este adevărat, e o povară. Nu e ușor să trăiești în umbra unor oameni care au făcut o țară. E greu să-ți asumi așa ceva, dar asta înseamnă și o mare responsabilitate, trebuie să-ți dea și mândrie.

Cred că, din punctul acesta de vedere, Vasluiul merită o reverență și un respect din partea celor care sunt doborâți de contondența vieții de zi cu zi”,

a spus Turliuc.

Lasă un răspuns

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: