Aviz, primarilor din județul Vaslui! Nu e de joacă cu ambrozia, Guvernul a stabilit cine va da amenzi!

NU E DE JOACĂ!… Ieri, Guvernul României a decis să modifice normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018. O decizie extrem de așteptată de cetățeni, mai ales cei care au mari probleme de sănătate din cauza acestei plante care poate provoca inclusiv moartea unor persoane alergice.

Primarii vasluieni trebuie să știe că, de acum încolo, „Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului.”

În cazul în care sunt informații că, în gara Vaslui, de exemplu (un loc invadat de ambrozie în anii precedenți) sunt astfel de plante, dar nu sunt distruse, se întocmesc somații de către autoritățile administrației publice locale, prin care se anunță verificarea și constatarea nerespectării de către „proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole”.

Cine vor fi cei care vor face controale? Personal împuternicit prin dispoziție a primarului, polițiști locali sau comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. Verificările se vor face de către personalul de mai sus, ca prim control, în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, și ulterior, în situația în care buruiana ambrozia a răsărit mai târziu, ca urmare a condițiilor climatice nefavorabile din primăvară.

Dacă se constată că ambrozia nu a fost distrusă, se emite un avertisment. Pentru a fi siguri că plantele au fost eradicate, personalul din primării, polițiștii locali sau comisarii Gărzii de Mediu vor efectua un al doilea control asupra terenurilor contravenienților sancționați cu sancțiunea „Avertisment” în perioada 16 iulie – 31 octombrie a fiecărui an.

„În situația în care la data efectuării controlului se constată nerespectarea prevederilor din lege de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, după caz, sancționați cu „Avertisment”, aceste persoane de control încheie un nou proces-verbal în trei exemplare originale și aplică sancțiunile prevăzute de lege.

La cel de-al doilea control, persoanele de control realizează imagini video/foto datate și relaționate cu indicatori stabili din locație și cu suprafețele infestate, care se arhivează”,

a mai aprobat Guvernul.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: