Povestea de viață a Oliviei, eleva de zece de la liceul din Negrești! A mers 7 km peste dealuri, pentru a ajuta alți copii!

VOINȚĂ… Este prima din clasă. Obține în fiecare an medii peste 9 și participă frecvent la olimpiade și concursuri școlare de istorie, limba română și limba engleză. Este prezentă la toate activitățile educative lunare organizate în cadrul proiectului „Vreau în clasa a 9-a”. Este în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Nicolae Iorga din Negrești, județul Vaslui.

Ea este Olivia și situația financiară a familiei ei este tipică pentru o familie de la sat din județul Iași. Ambii părinți lucrează când pot și unde găsesc, în agricultură, cu ziua. Ei încearcă să valorifice orice oportunitate de lucru care apare, astfel că primăvara și toamna un venit zilnic este asigurat prin munca câmpului.

Este cartea de vizită a unei tinere care își dorește să facă lucruri frumoase în viață și care participă la toate activitățile organizate de World Vision România.

„Luna ianuarie a venit cu speranța că noul an va fi mai bun pentru copiii de la sat, că educația le va fi mai accesibilă și că noi îi vom putea ajuta mai mult ca anul trecut.

Și am început în forță cu 97 de proiecte scrise de partenerii din comunități (profesori, preoți, asistenți sociali, asistenți medicali și primari) și sprijinite financiar de World Vision. Vor implementa activități de educație remedială, orientare în carieră, dezvoltare spirituală și activități de parenting pentru părinți pentru 2200 de copii vulnerabili și părinții lor.

Copiii din Grupurile de Inițiativă Locală și Copiii Consiliul Consultativ din județul Vaslui au ținut ateliere online pentru colegii lor despre siguranța în mediul online și cum să evite capcanele din online.

Iar copiii din Negrești, Țibana și Țibănești lucrează din greu la câte o campanie de implicare civică prin care promovează prin afișe și videouri importanța ecologiei la ei în comunitate și pericolele bullyingului și cyberbullyingului printre colegii lor”,

anunță filiala Iași a World Vision România.

Așa au descoperit-o pe Olivia, cea care a primit titulatura de „Copilul lunii ianuarie”. O adolescentă ambițioasă, pe care părinții o susțin în tot ce face: să învețe, să meargă la școală, să participe la activitățile din proiectul World Vision. Din puținul pe care îl au, părinții Oliviei știu că educația este șansa fiicei lor, se îngrijesc de ea cum pot ei mai bine ca fata să poată să meargă la școală!

Tatăl a mers cu ea 7 km, pe jos, prin câmp, de fiecare dată când Olivia a avut activitățile din cadrul proiectului, înainte de școală cu câteva ore. Chiar în intervalul de ore în care nu trecea niciun mijloc de transport în comun pe la ei prin sat. Olivia voia să fie alături de colegii ei și de coordonatorul proiectului la activitățile de dezvoltare personală realizate de World Vision România în cadrul proiectului „Vreau în clasa a 9-a”, din care face parte.

„Am surprins-o într-o zi pe Olivia cum, la o activitate educativă pe care o desfășurăm în fiecare lună în cadrul proiectului, a ajuns cu hainele ude de ploaie, obosită, dar dornică să afle lucruri noi care să o ajute să se dezvolte și să capete încredere în sine”, ne spune coordonatoarea locală a proiectului.

Cu o astfel de susținere emoțională și morală din partea părinților, Olivia transformă neajunsurile în provocări pe care vrea să le depășească. „Dincolo de contextul material și social în care se află, familia Oliviei o susține și face eforturi mari pentru a o încuraja să depășească barierele mediului rural”, ne spune coordonatoarea.

Olivia vrea să urmeze Facultatea de Litere de la Iași, după ce termină liceul, pentru că își dorește să fie profesoară de limba română. Iubește cărțile, lectura și scrisul. și oricând reușește, Olivia își cumpără cărți.

Ca mulți liceeni de la sat, Olivia era foarte timidă și rezervată când venea vorba să își spună părerea sau să participe la luarea deciziilor în grup. Însă, cu timpul ea a ajuns să se dezvolte și să se deschidă. și la fiecare întâlnire ne-a demonstrat ambiția și implicarea ei prin simplul fapt că mai bine pierde autobuzul spre casă ca să participe la activități.

„Sunt mii de copii din mediul rural care, deși au aceleași drepturi ca și cei de la oraș, nu au posibilitatea să se dezvolte și nu îndrăznesc să viseze. Nu e întotdeauna doar despre ajutorul financiar, ci și de acces la programe de educație, de crearea de oportunități, de timp dedicat lor, de sprijin emoțional și de încurajare atunci când au mai mare nevoie. În mediul rural, lucrurile astea lipsesc aproape cu desăvârșire.

Noi suntem de 30 de ani alături de ei și, cu ajutorul unor #Eroinestiuti, care fac bine fără să caute recunoaștere, le deschidem orizonturile prin educație.

Acum poți să fii și tu un #erounestiut. Donează 4 euro/lună prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA, pentru ca mii de copii să continue să învețe!”,

mai spun coordonatorii World Vision.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: