73 de ani de viață și un destin trăit în credința față de Dumnezeu! La Mulți Ani, părinte Ciobotaru!

ÎMPLINIRE… În această săptămână, pe 25 ianuarie, comuna Lipovăț a trăit un moment special. Preotul care a îndrumat destinele spirituale a mii de locuitori ai comunei, părintele Liviu Dumitru Ciobotaru, a împlinit 73 de ani de viață, fiind sărbătorit de toți cei apropiați.

Se cuvine ca la ceas aniversar și la un moment atât de important ȋn viața oricărui om, să evidențiem dăruirea cu care a slujit și ȋndrumat oamenii ȋn păstrarea și promovarea credinței ȋn Dumnezeu și ȋn Biserică.

Părintele Ciobotaru s-a născut ȋn localitatea Băneasa, București, la 25 ianuarie 1948. Mama sa, Ana Ciobotaru, era născută ȋn județul Vaslui, iar tatăl, Leonid, provenea de dincolo de Prut, ȋn raionul Orhei. Copilăria a fost petrecută ȋn locul natal al mamei, așa că școala primară a fost urmată ȋn satul Vovriești, iar școala gimnazială a urmat-o ȋn localitatea Băcești, comună din județul Vaslui.

A urmat cursurile Liceului din Negrești, secția de profil real, urmează stagiul militar, dar dragostea față de Dumnezeu și puterea harului ascuns ȋi ȋndreaptă pașii spre Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Sibiu, pe care o urmează ȋntre anii 1969 și 1973.

Se căsătorește cu Elena Cîrșmar, în anul 1974, fiind hirotonit preot în luna aprilie a anului 1974, la Episcopia Aradului, de către Preasfinția Sa Visarion, slujind ca preot la Biserica Adormirea Maicii Domnului din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara, până în primavara anului 1977.

Crescut în atmosfera caldă și prietenoasă specifică acestor locuri, nu s-a putut acomoda departe de locurile copilăriei, oamenii fiind reci și cu un stil de viață diferit.

Astfel s-a transferat în Moldova, Episcopia Romanului oferindu-i Parohia Lipovăț, spre a împărtăși dreapta credință și a îndruma oamenii pe drumul unei vieți spirituale în acord cu legile lui Dumnezeu. Prima Sfântă Liturghie la biserica cu hramul ” Sfântul Gheorghe” din satul Lipovăț, sub conducerea părintelui Liviu Ciobotaru a avut loc pe data de 6 martie 1977.

Parcursul vieții nu este pentru nimeni ușor și venirea la Lipovăț a reprezentat o mare provocare pentru preot. A avut loc marele cutremur din 1977 și biserica a fost foarte afectată. Neexistând casă parohială la început, a locuit în gazdă la dascălul bisericii, Mitică Grâu, apoi în casa lui Mihai Hriscu aflată în administrația Consiliului Popular Lipovăț.

Dar Dumnezeu i-a dat puterea și cu ajutorul enoriașilor se construiește casa parohială, iar biserica grav afectată de cutremurele din anul 1977 și 1986 a fost renovată, pictată în frescă și transformată într-un loc de închinăciune ce a fost resfințit în anul 1993. Pentru această trudă Preasfințitul Ioachim Vasluianul, conferă preotului Liviu Dumitru Ciobotaru, prin hirotonie, distinctia de Iconom Stavrofor.

Model pentru oamenii din comunitate prin dăruire și credință, părintele Ciobotaru se simte împlinit și prin cei cinci copii ai săi: Maria, absolventă a Facultății de Medicină, Paraschiva, absolventă a Facultății de Psihologie, Ștefan, absolvent al Facultății de Teologie și Psihologie, Ion, absolvent al Facultății de Teologie, Nicolae, absolvent al Facultății de Teologie.

Generații întregi de credincioși din Lipovăț, dar și din satele componente ale comunei ȋi mulțumesc că le-a pecetluit destinul de creștini prin Sfânta taină a botezului, mulți credincioși își poartă demn verighetele puse de el pe inelare prin Sfânta taină a cununiei.

Pentru ȋntreaga activitate, ȋn semn de respect și prețuire în anul 2013, primarul comunei, Valerian Hriscu, în numele cetățenilor com. Lipovăț i-a înmânat Preotului Iconom Stavrofor Ciobatariu Liviu-Dumitru o diplomă, o plachetă omagială și un mic dar.

Toate acestea ȋnsă nu pot răsplăti truda depusă ȋn activitatea misionară oferită comunității din Lipovăț, ȋn cei peste 40 de ani de activitate.

”Ȋi urăm La Multi Ani părintelui Ciobotaru și ne dorim să rămână aproape de părintele paroh Ștefan Darie și de enoriași, pentru că avem ȋncă nevoie de rugăciunile și sfaturile sale”, spune primarul comunei Lipovăț, Valerian Hriscu.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: