Anul trecut, la frontiera cu R.Moldova s-au confiscat țigări în valoare de 1,1 milioane euro! Cele mai multe, la Vama Albița!

BILANȚ… În anul 2020, polițiștii de frontieră din zona de est a UE, din componența ITPF Iași, zonă din care fac parte și polițiștii de frontieră din județul Vaslui – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate – au constatat 225 de infracțiuni de contrabandă și au reținut în vederea confiscării peste 374.000 de pachete țigări de contrabandă, în valoare de peste 4,8 milioane de lei.
 
Traficul cu țigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracționalității la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina. Țigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât și în zona de competență, pe comunicațiile din apropierea frontierei.
 
Tendința de introducere în România, în mod ilegal, de țigări și produse din tutun se manifestă relativ uniform pe toată zona de competență, atât la frontiera verde, cât și prin punctele de trecere a frontierei de stat.
 
Modul de operare și tipologiile infracționale manifestate ca fenomen al contrabandei/evaziunii fiscale îl constituie:
  introducerea în țară a țigărilor disimulate în mijloacele de transport în locuri special amenajate;
  introducerea în țară de țigări prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal;
  comercializarea ilegală a țigărilor nemarcate sau marcate cu timbre false.
 
În punctele de trecere a frontierei, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au acționat pentru combaterea fenomenului infracțional transfrontalier împreună cu lucrători vamali ai Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
 
În punctele de trecere a frontierei, tendința este de a introduce țigările în România, disimulat, ascunse în interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, urmând a fi distribuite și comercializate în orașele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din țară.
 
În toate situațiile când sunt descoperite spații special amenajate în care sunt ascunse țigarete cu scopul de a fi introduse in țară, mijloacele de transport folosite sunt confiscate, indiferent de cantitate.
 
La frontiera verde există în preocuparea unor grupuri infracționale colectarea din zona de frontieră și ulterior scoaterea acestora din zona de competență a poliției de frontieră, fiind transportate în centre urbane aglomerate pentru comercializarea ilicită a acestora.
 
Astfel, acest fenomen este prezent în zona de competență manifestându-se transfrontalier, cantitățile de țigări de contrabandă fiind introduse, de regulă, prin trecerea ilegală a frontierei de stat, respectiv prin traversarea râului Prut cu barca, pe timp de noapte, de către cetățeni ai R. Moldova.
 
Ulterior, acestea sunt preluate de către cetățeni români care își justifică prezența în zonă prin locul de domiciliu sau prin desfășurarea unor activități diverse (pescuit, munci agricole), fiind transportate în diverse locații aflate în zona de frontieră.
 
Pentru prevenirea și combaterea contrabandei și a traficului ilicit cu țigări polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași vor continua să întreprindă, atât independent cât și împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în zona de competență (intensificarea acțiunilor informativ-operative, cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili, monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei) în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în contrabanda cu țigări, precum și reținerii în vederea confiscării țigaretelor.
Daniel Tănăsuc
 

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: