Cum să mori de ziua ta, Ioane? Pe noi cui ne lași?

PREA REPEDE AI PLECAT!…Un destin aparte, o flacără care a ars pe Pământ, pentru fiecare dintre cei care l-au cunoscut și l-au iubit. Acesta a fost Ion Chiriac, omul cu chitara, prietenul, tatăl, vasluianul nostru modest, mereu pregătit să sară în ajutorul celor necăjiți.

Nu știm ce blestem s-a abătut peste satul Ghermănești. Exact în ziua în care Ion era în satul natal de pe Valea Prutului și sărbătorea 57 de ani de viață, a murit neașteptat și dureros. A închis ochii în satul său iubit, exact în ziua în care, cu 57 de ani în urmă, vedea lumina zilei. Mai mare durere ca aceasta nu există pe lume!

„Bună seara, iubito/Te aștept ca din Cer” sunt versurile unei melodii cântate dumnezeiesc de frumos de frații Chiriac, în anii ’80. Ion a plecat, ieri, acolo, în Ceruri, pentru a ne aștepta pe noi, cei care l-am cunoscut și iubit atât de mult. Mii, zeci de mii de vasluieni l-au admirat pe Ion Chiriac. ~nainte de ’89, când lansa piese superbe alături de fratele său, după Revoluție, când a participat la sute de concerte în toată țara.

Provenind dintr-o familie cu opt frați, Ion Chiriac a descoperit tainele muzicii încă de pe băncile școlii primare, atunci când cânta alături de fratele său la un grup de mandoline al școlii. Frații Chiriac au început să cânte împreună la diverse evenimente culturale din județ, din 1974. Poetul Adrian Păunescu a simțit uriașul potențial al celor doi frați din Ghermănești, venind la Vaslui, așa că le-a oferit o șansă imensă pentru acele vremuri.

Întâlnirea cu poetul Păunescu a însemnat momentul de glorie al fraților Chiriac. Cei doi erau nelipsiți de la spectacolele Cenaclului „Flacăra“ și încântau publicul cu piesele lor. Așa au avut ocazia de a cunoște toți artiștii renumiți ai vremii, printre care amintim pe Angela Similea, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Practic, nu a fost spectacol la care frații Chiriac să nu cânte alături de vreunul din artiștii consacrați ai vremii.

Viața de după Revoluție a însemnat o schimbare pentru cei doi frați Chiriac. Ion și Gelu au apucat pe drumuri diferite, însă muzica a rămas pasiunea lor comună. Se întâlneau cu toții la zilele de naștere, mai ales că Ion era născut pe 20 februarie, iar Gelu pe 22 februarie.

Ieri, Ion Chiriac a mers la Ghermănești, pentru a sărbători cei 57 de ani de viață. S-a întâlnit cu frații săi, la casa părintească, acolo unde au depănat amintiri. A fost sunat de fiica sa, care i-a cântat „La Mulți Ani” la telefon, cu puțin timp înainte de fatidicul sfârșit.

La un moment dat, în jurul orei 12.00, Ion s-a prăbușit la pământ. Inima sa mare, care putea cuprinde o lume întreagă, a cedat, iar noi, cei care l-am cunoscut, nu am putut face nimic. Un infarct i-a fost fatal minunatului nostru Ion. Mai avea atât de multe de făcut pe lumea aceasta…

„Sunt în stare de șoc. Ion a fost prietenul meu, parcă nici nu-mi vine a crede că nu mai este. Ne leagă multe, multe amintiri, zeci de interviuri, o prietenie veche și sinceră. Dumnezeu să te ierte, Ioane, ai lăsat multă suferință în urma ta”, a spus Carmen Pleșu, directorul TV Total Vaslui.

Ne vom aminti mulți, mulți ani de acum încolo de Ion, de vocea lui superbă, de cântecele sale, care rămân ca un testament pentru generațiile viitoare. Oriunde ești acum, Ioane, să știi că vasluienii nu te vor uita niciodată.

Dumnezeu să te odihnească în pace!

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: