Mii de părinți din județul Vaslui sunt buimăciți! Pot să cumpere flori și mărțișoare pentru profesori, de 1 și 8 martie?

În ultimele zile, au circulat informații contradictorii la nivel național, legate de vechiul obicei de a dărui flori și mărțișoare la începutul lunii martie. Inițial, s-a spus că, de 1 și 8 martie, elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, din cauza unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevedea că este interzis schimbul de obiecte personale.

Un secretar de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus că nu poate fi făcută o derogare de la ordinul existent, pentru că s-ar încălca normele epidemiologice stabilite ca să împiedice infectarea cu noul coronavirus.

„Copiii pot oferi, în schimb, atenții virtuale”, spunea secretarul de stat.

Florarii și meșteșugarii de mărțișoare se pregăteau să închidă tarabele în aceste zile. Numai că, seara trecută, Ministerul Educației a trimis un comunicat de presă, cu clarificări pe acest subiect.

Aflăm din documentul oficial că florile și mărțișoarele nu vor fi interzise în școli.

„Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale.

Mărțișorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2″, este comunicatul oficialilor din minister.

Concluzia? Dacă aveți copii la școală, puteți cumpăra flori și mărțișoare pentru profesoare și învățătoare. Cu o singură condiție: ca directorii școlilor să accepte aceste daruri simbolice.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: