Afară cu tatăl-bătăuș din Fălciu! Poliția Română anunță măsuri dure împotriva agresorilor!

SCANDALOS… Am prezentat, în ultimele zile, cazul trist și revoltător de la Fălciu, în care un tată bețiv și orbit de gelozie a rănit un bebeluș de doar 1 an și 11 luni, aruncând spre mama copilului scaunul bebelușului. Oamenii din Fălciu ne-au spus că au fost mai multe scandaluri în această casă, din cauza tatălui bețivan și agresiv, dar că, de data aceasta, s-a trecut de orice limită.

Ce-ar fi de făcut, în astfel de situații?, este întrebarea unanimă. În comuna Fălciu, părerea sătenilor este că mama cu trei copii ar trebui să se separe de tatăl agresor, înainte de a fi prea târziu. Dar, în ce condiții?

„Eforturile constante ale Poliției Române, în colaborare cu alte instituții, au dus la progrese înregistrate în domeniul prevenirii violenței domestice, de la încrederea victimelor de a sesiza abuzurile, la numărul ordinelor de protecție provizorii emise, până la creșterea rolului comunității în combaterea acestui fenomen.

Ordinul de protecție provizoriu a adus noi posibilități de acțiune, pentru o intervenție promptă a polițiștilor. Acesta poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen, fără somație și o valabilitate de cinci zile, perioadă în care victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție, cu o durată de până la șase luni”, au explicat cei din conducerea IPJ Vaslui.

Dincolo de măsura separării, acest procedeu poate fi însoțit și de alte dispoziții care vizează: reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Un studiu al Poliției Române, realizat anul trecut, prin Institutul de Cercetare și Prevenirea Criminalității (ICPC), arată ce impact a avut pentru societate acest nou instrument legislativ.

„Ca parte a acestui demers, întrucât I.C.P.C. reprezintă România în cadrul Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității (E.U.C.P.N.), a fost solicitat sprijinul partenerilor din rețea cu privire la abordarea problematicii violenței domestice de către instituțiile abilitate ale acestora. În funcție de modul de punere în aplicare a ordinului de protecție provizoriu/de restricție, la nivelul țărilor din U.E. pot fi identificate trei situații:

    Evacuarea imediată a agresorului prin prisma unui act al polițiștilor care constată fapta este specifică în Estonia, Slovenia, Finlanda, Germania, Letonia, Polonia și Austria. Măsura instituită pe loc poate avea o durată de 14 zile în Austria și Polonia, de 8 zile în Letonia, câteva zile în Germania, 3 zile în Finlanda, 48 de ore în Slovenia și 12 ore în Estonia;

    Îndepărtarea persoanei violente printr-un ordin al procurorului de caz se realizează în Belgia, Grecia, Luxemburg, Suedia și Olanda;

    Separarea victimei de agresor ca urmare a unei decizii judecătorești, această abordare fiind cea mai amplă atât din punctul de vedere al perioadei de timp necesare finalizării, cât și al eventualelor repercusiuni/repetări ale comportamentului violent față de victimă. Această metodă este aplicată în Bulgaria, Cipru, Irlanda, Malta și Franța”, anunță Poliția Română.

Studiul a reliefat o creștere a încrederii victimelor în sesizarea faptelor de violență domestică și implicit a solicitărilor de emitere pentru ordinele de protecție provizorii.

Principala dificultate constă în faptul că, de multe ori, victimele preferă ca polițiștii să se rezume la a atrage atenția agresorului cu privire la faptele sale. În alte situații, împăcarea părților menține constant riscul repetării comportamentelor violente, transmițând agresorului mesajul că faptele sale nu vor fi urmate de sancțiuni.

În numeroase cazuri, polițiștii au fost sesizați de rude, prieteni, vecini, acest fapt fiind o dovadă a implicării comunității. Extinderea cercului de persoane care iau atitudine față de comportamentele agresive evidențiază preocuparea lor. 

În același timp, se remarcă și o schimbare de atitudine și din partea victimelor, acestea fiind cooperante, relatând corect situația de fapt și având încredere în acțiunea polițiștilor.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: