În urmă cu 44 de ani, viața s-a oprit în loc, la Vaslui! Șapte morți și 5.800 de locuințe avariate!

COMEMORARE… Momente tragice au rămas în amintirea românilor, după marele cutremur din 4 martie 1977, adică acum 44 de ani. Aproximativ 1.500 de morți, 11.300 de răniți și 35.000 de clădiri distruse au fost rezultatele seismului din ’77. Artiști precum Toma Caragiu, A. E. Baconski, Mihai Gafița, Alexandru Bocăneț sau Doina Badea, și-au pierdut viața în acele momente triste.

În județul Vaslui, seismul a cauzat moartea a șapte persoane, au fost rănite 40 de persoane, 5.855 locuințe vechi au fost avariate, 1.077 complet deteriorate, au rămas fără adăpost 7.773 persoane.

Pagubele estimate pentru acea perioadă au fost de ordinul zecilor de milioane de lei, sume foarte mari pentru anii ’70.

Seismul s-a produs pe 4 martie 1977, la ora 21:22, a avut 7,3 grade pe scara Richter și a durat circa 55 de secunde. Majoritatea pagubelor umane și materiale au fost în București.

Presa de la Vaslui din acea vreme anunța: “Cutremurul a provocat, pe lângă pierderi de vieți omenești, într-un mare număr de județe și localități urbane și rurale grave prejudicii de ordin material, atât economiei naționale, cât și populației.

Au fost avariate și oprite din funcțiune importante instalații industriale, numeroase institute de cercetări, științifice și de învățământ. Într-un mare număr de întreprinderi au fost deteriorate instalații, mașini și utilaje de mare valoare, conducte de alimentare cu apă, stații de alimentare și transformare a energiei electrice etc. (…)

Grave pierderi s-au înregistrat și în județul Vaslui. S-au degradat edificii socio-culturale, școli, creșe, grădinițe, cămine, locuințe ale cetățenilor, unele nerecuperabile, în special la sate precum și în orașul Vaslui și în municipiul Bârlad”.

Mulți dintre cei rămași fără locuințe au primit, după dezastru, case noi. Alții, aflați în aceeași situație, și-au reconstruit singuri casele.

„Imediat după seism, constituiți din echipe de zidari, instalatori, teracotiști, electricieni, zugravi- vopsitori, tinichigii etc. angajați ai I.J.G.C.L. Vaslui șI I.G.C.L. Bârlad ajutați de cetățeni au pornit la repararea și consolidare locuințelor. Până azi (15 martie 1977, n.r.), valoarea lucrărilor executate numai la Vaslui depășește suma de 300.000 lei”, menționa regretatul Ion Iancu Lefter, acum 44 de ani.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: