Cimitirele sătești din județul Vaslui vor fi reparate și modernizate! Decizia luată de Patriarhie!

DECIZIE… Patriarhia Română a decis ca toate cimitirele din țară, inclusiv cele mai necăjite cimitire din mediul rural, să fie reparate, sistematizate, curățate.

Este o veste bună pentru zeci de mii de credincioși din județul Vaslui, în special cei care locuiesc în sate pierdute prin diverse colțuri ale județului și care au văzut cum mormintele celor dragi se distrug, în timp ce cimitirele sunt inundate de buruieni.

Sistematizarea „este un demers amplu, care cuprinde atât o acțiune administrativă cât și una concretă, de reparare, îngrijire, refacere a împrejmuirilor, a gărdulețelor, a elementelor degradate din monumentele funerare”, spun oficiali din cadrul Patriarhiei.  

Patriarhia susține că este nevoie să se facă aceste lucruri chiar și în cele mai modeste cimitire sătești, pentru cinstirea celor decedați.

„Noul regulament al cimitirelor, al doilea din istoria Bisericii Ortodoxe Române, are ca noutate faptul că în anexă sunt trecute principalele documente care sunt utilizate în administrarea unui cimitir, de la registrul locurilor de înmormântare până la modelul de act de concesiune, până la diferitele adeverințe și documente care sunt eliberate”, explică vicarul administrativ patriarhal.

Cimitirele aflate în proprietatea eparhiilor, parohiilor sau mănăstirilor au caracter de bunuri sacre și sunt organizate conform prevederilor Statutului Bisericii Ortodoxe Române și Regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română.

Anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

La ședința de la Patriarhie, delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie a fost părintele Aurelian Ciprian Tacu, consilier patrimoniu și construcții bisericești din cadrul Centrului Eparhial Huși.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: