Sunt sau nu legale amenzile pentru nepurtarea măștii? Iată ce spun experții în Drept!

PROTESTE… Zilnic, auzim de zeci de vasluieni care au fost amendați pentru nepurtarea măștii de protecție, pe stradă sau în locurile publice. Cu toate acestea, tot mai multe voci avizate vorbesc despre faptul că aceste amenzi sunt neconstituționale.

Mai mult, cei care le dau comit și infracțiunea de abuz în serviciu. În consecință, oricine care a primit amendă pentru nepurtarea măștii, o poate contesta în instanță pentru a i se anula.

Procedura este una destul de simplâ: mai întâi, amenda nu trebuie semnată și nici plătită. Apoi, din partea celui amendat, polițistul care scrie acel proces verbal este obligat să scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important să i se dicteze polițistului, iar el să scrie exact ce spune cel amendat. Va spune în cuvinte proprii că nu este de acord cu amenda pentru că aceasta este neconstituțională, pentru ca îi încalcă drepturi fundamentale și libertăți garantate de Constituție și pentru că cei care emit acea amendă comit un abuz în serviciu.

După ce este completat procesul verbal cu acele precizări, amenda urmează să vină prin poștă la domiciliul celui amendat. Legea prevede că orice amendă poate fi contestată în termen de 15 zile de la acea dată calendaristică. Se face o fotocopie a procesului verbal, care se depune la Judecătoria de care aparține cel amendat, împreună cu acea Contestație în care se solicită anularea amenzii. Această Contestație se bazează pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curții Constituționale a României.

Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penală a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere că faptă lor se încadrează în prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se referă la abuzul în serviciu. După primirea numărului de dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care în prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei. Judecătoria va emite o citație pe care o va trimite prin poștă contestatarului amenzii. După primirea citației pentru prezentarea la proces la data stabilită.

Este important ca în conținutul contestației să se precizeze că, în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457, din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sancțiuni în baza articolului 65 litera (h), pentru că Hotărârile de Guvern și Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile și libertățile cetățenești. Curtea Constituțională a desființat aceste acte normative. Constituția spune în articolul 53 că trebuie făcute doar prin lege. Deci, numai cu 30 de lei se poate scăpa de orice amendă emisă de poliție pentru nepurtarea măștii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei în spații deschise, dar și în celelalte cazuri.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: