Episcopia Hușilor este în doliu! Unul dintre cei mai devotați preoți s-a stins în această dimineață!

LACRIMI… Preoții din județ îl plâng, în această dimineață, pe unul dintre cei mai iubiți și respectați confrați, un slujitor al Domnului de o probitate morală desăvârșită, cel care a îndrumat destinele a zeci de generații.

Preotul Liviu Ciobotaru, un iubit și respectat paroh în Lipovăț, s-a stins în această dimineață în casa sa din satul în care a slujit timp de peste 40 de ani.

Generații întregi de credincioși din Lipovăț, dar și din satele componente ale comunei ȋi mulțumesc că le-a pecetluit destinul de creștini prin Sfânta taină a botezului, mulți credincioși își poartă demn verighetele puse de el pe inelare prin Sfânta taină a cununiei.

Primarul comunei, Valerian Hriscu, este cu inima împietrită de durere și transmite sincere condoleanțe familiei, la această plecare dintre noi a părintelului Ciobotaru. „Am aflat cu nespusă durere că Părintele nostru bun și drag a plecat în soborul preoților din cer pentru a sluji Liturghia. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!”, este mesajul primarului Hriscu.

La fel, CL Lipovăț, conducerea școlii, toată suflarea din comună sunt alături de preotul care a plecat mult prea devreme dintre noi.

Pe 25 ianuarie, părintele a împlinit 73 de ani, fiind sărbătorit de familie și de comunitate. Părintele Ciobotaru s-a născut ȋn localitatea Băneasa, București, la 25 ianuarie 1948. Mama sa, Ana Ciobotaru, era născută ȋn județul Vaslui, iar tatăl, Leonid, provenea de dincolo de Prut, din raionul Orhei. Copilăria a fost petrecută ȋn locul natal al mamei, așa că școala primară a fost urmată ȋn satul Vovriești, iar școala gimnazială a urmat-o ȋn Băcești.

A urmat cursurile Liceului din Negrești, secția de profil real, urmează stagiul militar, dar dragostea față de Dumnezeu și puterea harului ascuns ȋi ȋndreaptă pașii spre Facultatea  de Teologie  Ortodoxă de la Sibiu, pe care o urmează ȋntre anii 1969 și 1973.

Se căsătorește cu Elena Cîrșmar, în anul 1974, fiind hirotonit preot în luna aprilie a anului 1974, la Episcopia Aradului, de către Preasfinția Sa Visarion, slujind ca preot la Biserica Adormirea Maicii Domnului din stațiunea Geoagiu Băi, județul Hunedoara, până în primavara anului 1977.

Crescut în atmosfera caldă și prietenoasă specifică acestor locuri, nu  s-a putut acomoda departe de locurile copilăriei, oamenii fiind reci și cu un stil de viață diferit.

Astfel s-a transferat în Moldova, Episcopia Romanului  oferindu-i Parohia Lipovăț, spre a împărtăși dreapta credință și a îndruma oamenii pe drumul unei vieți spirituale în acord cu legile lui Dumnezeu. Prima  Sfântă  Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe”, din satul Lipovăț, sub conducerea părintelui Liviu Ciobotaru a avut loc pe data de 6 martie 1977.

Parcursul vieții nu este pentru nimeni ușor și venirea la Lipovăț a reprezentat o mare provocare pentru preot. A avut loc marele cutremur din 1977 și biserica a fost foarte afectată. Neexistând casă parohială la început, a locuit în gazdă la dascălul bisericii, Mitică Grâu, apoi în  casa lui Mihai Hriscu aflată în administrația Consiliului Popular Lipovăț.

Dar Dumnezeu i-a dat puterea și cu ajutorul enoriașilor se construiește casa parohială, iar biserica grav afectată de cutremurele din anul 1977 și 1986 a fost renovată, pictată în frescă și transformată într-un loc de închinăciune ce a fost resfințit în anul 1993. Pentru această trudă Preasfințitul Ioachim  Vasluianul, conferă preotului Liviu Dumitru Ciobotaru, prin hirotonie, distinctia de Iconom Stavrofor.

Model pentru oamenii din comunitate prin dăruire și credință, părintele Ciobotaru se simte împlinit și prin cei cinci copii ai săi: Maria, absolventă a Facultății de Medicină, Paraschiva, absolventă a Facultății de Psihologie, Ștefan, absolvent al Facultății de Teologie și Psihologie, Ion, absolvent al Facultății de Teologie, Nicolae, absolvent al Facultății de Teologie.

Dumnezeu să-l ierte!

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
%d blogeri au apreciat: