Fundația Spurgeon, locul în care toate visele se împlinesc! Povestea merge mai departe!

DĂRUIRE TOTALĂ… Există în județul Vaslui un om care își trăiește viața după un principiu care ar trebui să ne ghideze pe toți, zi de zi: „Fă cât de mult bine poți, fie că sunt copii, bătrâni, oameni necăjiți!”. Se numește Ionel Turc și este creatorul și sufletul fundației Spurgeon România.

După aproape 6 ani de când este pe piața serviciilor sociale din județ, Spurgeon este sinonimă cu lucrul bine făcut, cu grija față de cei pe care îi ai în întreținere, cu profesionalism și dăruire.

Pentru că, acum, în 2021, Spurgeon Vaslui înseamnă Casa Agape sau Centrul de bătrâni de la Valea Siliștei, Solești, plus alte planuri de viitor. Toată povestea de succes a acestei fundații pleacă din anul 2015, atunci când Ionel Turc, un vasluian întors acasă, după 17 ani de pribegie prin Europa, aduce cu el un vis frumos. Acela de a da un cămin pentru copiii necăjiți, proveniți din familii cu mari probleme sociale.

„Da, anul 2015 înseamnă piatra de temelie a Fundației Spurgeon. Am luat totul de la zero, în colaborare cu DGASPC Vaslui, instituție la care dl. Ionel Armeanu Ștefănică era director general în acel moment.

Am deschis în acel an, în apropiere de Parcul Copou, Casa Agape, un loc în care 14 copii proveniți din familii dezorganizate, cu mari probleme economice, și-au găsit liniștea. Am făcut un acoperiș deasupra capului pentru copiii din mai multe familii necăjite.

Aici, la Casa Agape, dorm, mănâncă, studiază la școala 10, deci sunt școlarizați. De aproape 6 ani, suntem un proiect de succes, cu îngrijitori, asistenți sociali, asistent medical”, explică Ionel Turc.

Povestea de viață a unui vasluian plecat la muncă din fragedă copilărie, din cauza lipsurilor

Cum de a ajuns acest om inimos să se bată pentru a schimba destinele atâtor copii? Privind în trecutul dlui Turc, aflăm că el însuși a fost un caz social. Rămas fără tată, de la vârsta de 15 ani, actualul președinte al Spurgeon a început să muncească, pentru a se întreține și pentru a-și ajuta familia.

Prin 1998, Ionel a plecat în Italia, cu viză. Acolo, a muncit din greu, pentru a-și croi un trai decent, pentru un loc sub soare. Timp de 17 ani, până în 2015, a condus acolo o firmă de construcții, oferind mai multe locuri de muncă. A decis să se ocupe de Fundația Spurgeon, care avea două clădiri, undeva în apropierea Copoului.

Într-una din clădiri, modernizată și utilată complet de către Ionel Turc, s-a deschis Casa Agape, după ce au fost luate toate avizele. Acolo, în toamna anului 2015, a început un proiect de colaborare cu DGASPC Vaslui, care a trimis la Casa Agape cazurile grave din județ, copii necăjiți, din familii destrămate.

„Am avut o colaborare foarte bună cu dl. Ionel Armeanu Ștefănică, în perioada în care a fost director al DGASPC, am făcut din Casa Agape un loc cald și primitor pentru copiii necăjiți. De exemplu, acum avem aici 6 frați din cadrul aceleiași familii, alți 3 frați – o fată și doi băieți – încă 3 surori , plus doi copii din două familii diferite. În total, sunt 14 copii, acum, sub acest acoperiș.

Finalitatea eforturilor noastre este de a-i reintegra în familii, de asta muncim și le oferim toate condițiile, pentru a se întoarce acasă, acolo unde să găsească un mediu propice dezvoltării lor.

În privința celor 6 frați, mă voi implica personal să se întoarcă la familia de unde au fost, să le fac o casă în care să locuiască decent”, a explicat președintele Fundației Spurgeon.

Căminul de bătrâni de la Valea Siliștei este o casă pentru 24 de persoane vârstnice. În curând, acolo va fi și o biserică!

În 2017, la doi de la începerea proiectului Casa Agape, Ionel Turc pornea un alt proiect ambițios, de data aceasta în satul Valea Siliștei, comuna Solești.

„Voiam să fac un centru pentru bătrâni. Multă lume din județ, oameni care lucrează în diverse țări din Europa, mă sunau și mă întrebau dacă nu am locuri pentru părinții lor, rămași acasă. Așa am găsit o clădire potrivită la Valea Siliștei, am discutat cu doamna primar Mona Bujor, care a fost de acord să deschidem acolo un centru pentru persoane vârstnice.

Am primit clădirea pentru o perioadă de 50 de ani, după care am început să investim, să o dotăm și să o utilăm cu tot ce este nevoie. Am deschis centrul în ianuarie 2017 și, în mai puțin de două săptămâni, era deja la capacitate maximă. O mare provocare pentru mine și îi mulțumesc doamne primar, pentru colaborarea de până acum.

Tot acolo, mai am în plan un proiect ambițios. În colaborare cu Primăria Solești și Episcopia Sucevei, îmi doresc ca alături de centrul pentru bătrâni să ridic o biserică din lemn, care ar fi utilă atât pentru persoanele vârstnice, cât și pentru locuitorii din Valea Siliștei”, spune președintele de la Spurgeon.

Proiecte de viitor? O mulțime, este nevoie doar de timp și de înțelegere, pentru a fi realizate.

„Nu ne oprim aici. Am dori să găsim și alte locații în județ, unde să facem cămine pentru persoanele vârstnice, proiecte de tip after-school.

Vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean, care ne-a ajutat ori de câte ori a fost nevoie, conducerilor primăriilor Vaslui și Solești, pentru amabilitatea și ajutorul acordat, și, nu în ultimul rând, conducerii DGASPC, cu care am avut o colaborare perfectă în acești ani.

Îi mulțumesc noului director general al DGASPC, dl. Dragoș Cazacu, pentru înțelegerea și ajutorul de până acum, dumnealui ne-a vizitat și am avut o discuție rodnică, pe tema găsirii de soluții pentru deschiderea de after-school-uri în județ. Îi mulțumesc și am toată încrederea în bunele intenții ale domniei-sale”, a mai spus Ionel Turc.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: