Grivița, comună închisă din cauza codului roșu Covid! Oamenii nu vor mai ieși din case după 20.00! Trei comune sunt în cod galben!

ALERTĂ GENERALĂ… Cu un procent de 6,14 cazuri la mia de locuitori, comuna Grivița prezintă cea mai grea situație de îmbolnăviri Covid din județul Vaslui, de la declanșarea pandemiei de coronavirus. O situație extremă, care a făcut autoritățile să ceară măsuri excepționale pentru această comună.

Sunt măsuri fără precedent, care vor afecta mii de locuitori din Grivița și zonele învecinate. Iată decizia luată ieri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cazul Grivița, începînd de miercuri noapte și pînă pe 14 aprilie:

„Pentru localitățile din județul Vaslui, prevăzute în anexa nr. 3 (comuna Grivița, n.r.) la prezenta hotărâre, în care rata incidenței cumulative a COVID-19, în ultimele 14 zile, este mai mare de 4‰ de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5 ‰ de locuitori, începând cu data de 1 aprilie 2021, ora 00.00 și până la data de 14 aprilie 2021, ora 24.00, se instituie pe lângă măsurile stabilite la art.2 din Hotărârea nr.26/27.03.2021 a CJSU Vaslui, următoarele:

1.  – interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 5.00 cu următoarele excepții:

a)  deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi

b)  deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente

c)  deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

d)  deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

–    această măsură nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5 ‰ de locuitori.

2.  în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 03.-04.04.2021, în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase;

3. – obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 5.00 – 18.00; această măsură nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5 ‰ de locuitori.

4.  prin excepție de la prevederile pct. 3, în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu;

5. – suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness; această măsură nu se aplică în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5 ‰ de locuitori”.

Ultimele decizii luate de Prefectură! Trei comune – Albești, Șuletea și Viișoara – închise în mare parte!

Pe lîngă cazul comunei Grivița, sunt alte trei comune care intră în scenariul cod galben. La Albești, Șuletea și Viișoara, unde rata de infectare trece de 3 la mie, s-au decis măsuri excepționale, astfel:

„Pentru localitățile din județul Vaslui, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, în care rata incidenței cumulative a COVID-19, în ultimele 14 zile, este mai mare de 3‰ de locuitori, începând cu data de 1 aprilie 2021, ora 00:00 și până la data de 14 aprilie 2021, ora 24:00, se instituie următoarele măsuri:

1. interzicerea organizării și desfășurării activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, conform art. 1 pct. 7 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 293/2021

2. interzicerea organizării și desfășurării spectacolelor de tipul drive-in și organizarii și desfășurarii în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, conform art. 1 pct. 8 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr.293/2021

3. interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, conform art. 6 pct. 1 și 4 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr.293/2021.

4. Interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, conform art. 6 pct. 3 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr.293/2021.

5. desfășurarea activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități. Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, conform art. 6 pct. 2 și 4 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 293/2021.

6. interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, conform art. 10 pct. 2 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 293/2021″.

Daniel Tănăsuc

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: