ITM nu glumeste. Zeci de amenzi aplicate angajatorilor certati cu legislatia muncii

0
292

RAPORT…În luna martie inspectorii de muncã au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea si combaterea cazurilor de muncã nedeclaratã, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relatiilor de muncã.

În afara obiectivelor principale specifice domeniului relatiilor de muncã, în cadrul controalelor efectuate inspectorii de muncã din cadrul compartimentelor Control Relatii de Muncã si Muncã nedeclaratã au avut ca obiectiv si verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind unele mãsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În domeniul relatiilor de muncã la nivelul judetului Vaslui au fost efectuate un numãr de 94 de controale la 94 de angajatori. Dintre acestea 87 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În acest context în luna martie au fost identificati 6 angajatori care foloseau muncã nedeclaratã fãrã încheierea unui contract individual de muncã. Au fost identificate 9 persoane care prestau muncã nedeclaratã fãrã a avea încheiate contracte individuale de muncã. Pentru persoanele identificate cã prestau muncã nedeclaratã, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoanã, valoarea totalã a amenzilor pentru munca nedeclaratã în luna martie fiind de 180.000 lei. Astfel, în domeniul relatiilor de muncã în total au fost aplicate 17 sanctiuni contraventionale, din care 8 de amenzi în valoare de 189.000 lei si 9 avertismente. Au fost trasate un numãr de 222 mãsuri pentru remedierea deficientelor constatate.

În domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã, în luna martie, inspectorii de muncã au efectuat vizite de inspectie la 43 de angajatori si au încheiat 51 de procese verbale de control, fiind constate un numar de 77 de neconformitãti. În urma vizitelor de inspectie efectuate de cãtre inspectorii de muncã din cadrul Compartimentului Control Securitate si Sãnãtate în Muncã, în luna martie 2021 au fost constatate 77 de neconformitãti.

De asemenea, în luna martie 2021 au fost comunicate de angajatori 6 evenimente, în care au fost implicati lucrãtori si au fost avizate de catre I.T.M. Vaslui 3 dosare de cercetare întocmite de angajatori si 2 dosare au fost avitate de I.M. Bucuresti întocmite de cãtre inspectorii de muncã I.T.M. Vaslui. In luna martie au fost înregistrate si evidentiate 4 accidente de muncã care au produs incapacitate temporarã. Cauze care au dus la producerea accidentelor de muncã: angajatorii nu au asigurat cunoasterea si respectarea prevederilor legale în domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã, lucrãtorii nu au respectat mãsurile în domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã dispuse de angajatori, utilizarea echipamentelor de muncã la activitãti contraindicate care au generat pericol de accidentare, lucrãtorii nu au fost informati cu privire la riscurile la care sunt expusi si la mãsurile de prevenire.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.