Arsenal de război, descoperit la Albita! Zeci de mii de cartușe urmau sa ajungă la Chișinău!

Politistii de frontierã din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita efectueazã cercetãri cu privire la un bãrbat cu cetãtenie românã si R. Moldova care intentiona sã ajungã în R. Moldova cu un transport de 49.900 de cartuse letale, fãrã a detine toate documentele prevãzute de lege, necesare transportului în cauzã.

în ziua de 15 aprilie a.c, în jurul orei 17.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albita – I.T.P.F. Iasi, s-a prezentat pentru efectuarea formalitãtilor de control, pentru a iesi din tarã, O.I., cu cetãtenie românã si R. Moldova, în vârstã de 43 de ani, conducând un autovehicul înmatriculat în România, care transporta cartuse letale pentru firma pe care o detine în Republica Moldova.

Cu ocazia controlului de frontierã, deoarece bãrbatul nu a putut prezenta aviz de tranzit eliberat de cãtre structurile Politiei de Frontierã, politistul de frontierã a solicitat lucrãtorilor vamali efectuarea unui control amãnuntit asupra autovehiculului, în urma cãruia s-a constatat cã bãrbatul transporta un numãr de 49.900 de cartuse letale, calibru 9 mm.

Cu privire la cele constatate, O.I. a declarat cã transportã munitia din Cehia, în R. Moldova si cã nu stia cã pentru transportul în cauzã are nevoie de aviz din partea Politiei de Frontierã.

întreaga cantitate de munitie a fost ridicatã în vederea continuãrii si definitivãrii cercetãrilor.

în cauzã, politistii de frontierã efectueazã cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de nerespectarea regimului armelor si munitiilor si contrabandã calificatã.

Reamitim participantilor la traficul de frontierã:

Legea nr. 117/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, art 126+1:

 (1) Tranzitul armelor, pieselor si munitiilor pe teritoriul României se efectueazã în baza avizului de tranzit eliberat de cãtre structurile teritoriale ale Politiei de Frontierã Române.

(2) Pentru obtinerea avizului de tranzit, persoanele fizice sau persoanele juridice autorizate trebuie sã prezinte documente din care sã rezulte cã accesul pe teritoriul statului de destinatie este permis.

Ordonantã de Urgentã nr. 105 din 27 iunie 2001privind frontiera de stat a României prevede:

Articolul 22(1) Armele de vânãtoare, de tir, cu aer comprimat, munitiile pentru acestea, precum si armele de panoplie aflate asupra cãlãtorilor în tranzit, pe care acestia le-au declarat, se sigileazã la intrarea în tarã de cãtre personalul politiei de frontiera.(2) Pe timpul tranzitãrii teritoriului României cãlãtorilor le este interzis sã înstrãineze armele si munitiile sau sã rupã sigiliile aplicate. La iesirea din tarã se verifica integritatea si autenticitatea sigiliilor si dacã datele de identificare a armelor si munitiilor corespund cu cele înscrise în documentul de trecere a frontierei de stat. Dacã sigiliile nu sunt intacte ori datele nu corespund cu cele înscrise în documentele de trecere a frontierei de stat sau armele si munitiile au fost înstrãinate integral ori în parte, cãlãtorilor în cauza li se întrerupe cãlãtoria pânã la clarificarea situatiei de cãtre autoritãtile competente.(3) Tranzitarea prin România a armelor de vânãtoare sau de tir si a munitiilor corespunzãtoare, apartinând unor persoane juridice strãine, se face cu aprobarea prealabilã a sefului serviciului teritorial al politiei de frontierã competent sau a sefului structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, dupã caz.

Alin. (3) al art. 22 a fost modificat de pct. 8 al art. III din LEGEA nr. 280 din 7 decembrie 2011, publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 877 din 12 decembrie 2011, prin înlocuirea sintagmei “seful inspectoratului judetean al politiei de frontierã” cu sintagma “seful serviciului teritorial al politiei de frontierã”.

Articolul 23(1) Armele si munitiile prevãzute la art. 21 alin. (1) si (2), care nu au fost declarate, precum si alte arme si munitii descoperite cu ocazia controlului pentru trecerea frontierei de stat se retin în vederea confiscãrii si se predau pe baza de proces-verbal autoritãtilor competente.(2) Persoanele în cauzã sunt conduse în fata autoritãtilor competente în vederea clarificãrii situatiei lor.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: