Cutremur la Registrul Auto Roman Vaslui! Inspectori si functionari RAR, implicati într-un grup infractional! Sunt retineri!

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus efectuarea urmãririi penale si retinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 aprilie 2021, a unui numãr de sapte inculpati, între care inspectori autorizati ai Registrului Auto Român (RAR) în legãturã cu activitãti prin care, în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mitã, ar fi atestat cã o serie de inspectii tehnice periodice (ITP) s-au realizat fãrã ca, în realitate, acestea sã se desfãsoare. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale tãrii, fiind nedeplasabile din cauza unor defectiuni ori se aflau chiar în afara tãrii.

Astfel, s-a dispus retinerea urmãtorilor:

VERMAN IONUȚ si APETRI SORIN, inspectori tehnici autorizati în cadrul unor statii ITP din Bârlad, respectiv Bacãu, si alte patru persoane fizice, colaboratori, pentru infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, luare de mitã în formã continuatã (autorat sau complicitate), trafic de influentã, fals intelectuali sau instigare la fals intelectual, dare de mitã

URSACHE MARIAN, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui (cu atributii de control si supraveghere a statiilor ITP), pentru infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, abuz în serviciu dacã functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitãtii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, luare de mitã în formã continuatã.

          De asemenea, s-a dispus mãsura controlului judiciar, cu interdictia de a exercita activitatea si de a pãrãsi judetul Vaslui, fatã de SãNDULESCU DORU, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz în serviciu dacã functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitãtii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, luare de mitã în formã continuatã.

          Totodatã, procurorul de caz a dispus mãsura controlul judiciar fatã de alte 5 persoane.

în ordonanta procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt:

Inculpatul Verman Ionut ar fi initiat constituirea unui grup infractional organizat împreunã cu alte persoane, în scopul sãvârsirii de infractiuni de luare de mitã, trafic de influentã si fals intelectual. în perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul arficoordonat activitatea de efectuare nelegalã a inspectiilor tehnice periodice în cadrul statiei ITP din Bârlad la care lucra, în sensul cã s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspectiilor tehnice periodice a vehiculelor, fãrã ca acestea sã se prezinte în statie. Verman Ionut ar fi impus tarifele care urmau a fi plãtite cu titlu de mitã, indicând totodatã persoanele de la care urmeazã a fi pretinse sume de bani, precum si persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit si ar fi stabilit cum se împãrteau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecãrui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisã patronului societãtii, precum si reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protectia grupului infractional organizat, prin aceea cã nu lua mãsurile legale fatã de nereguli constatate în cadrul statiei, referitoare la modalitatea nelegalã de înscriere în fals a inspectiilor tehnice periodice.

Ceilalti inculpati, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relatia cu clientii care urmãreau sã rezolve înscrierea unei inspectii tehnice periodice, fãrã prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj).

De regulã, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în tarã si 150 de euro pentru vehicule care nu aflã tarã.

          întrucât statia din Bârlad nu este autorizatã pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte statii autorizare R.A.R., pentru situatii în care era necesarã inspectia unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificatã o statie ITP din judetul Bacãu la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin,în aceeasi manierã, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a.

          Certificatele de înmatriculare si certificatul de inspectie corespunzãtoare vehiculelor care „trecuserã” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de postã rapidã.

Activitãtile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fãrã sprijinulefectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V.din cadrul Registrului Auto Român Vaslui.

în acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) si inculpatul Sãndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitãtile infractionale descrise, în schimbul banilor primiti, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul statiei ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro si ar fi fost remise periodic (aproximativ de douã ori pe sãptãmânã) fiecãruia dintre inspectorii anterior mentionati, cu ocazia deplasãrilor acestora în teren. în acest sens, ei nu ar fi luat mãsurile legale de sanctionare si ar fi oferit membrilor grupãrii date referitoare la activitãtile de control desfãsurate pentru ca acestia sã-si poate lua mãsuri de precautie.

Inculpatilor i s-au adus la cunostintã calitatea procesualã si acuzatiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedurã penalã.

La data de 22 aprilie 2021, sase dintre cei sapte inculpati urmeazã sã fie prezentati Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivã pentru 30 de zile, iar unul (persoanã fizicã) cu propunere de arestare la domiciliu.

în acelasi doar se efectueazã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane.

în cauzã, procurorii beneficiazã de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie, I.G.P.R – Directia de Operatiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Judetene Vaslui si Arges si Gruparea de Jandarmi Mobila Bacãu.

Facem precizarea cã punerea în miscare a actiunii penale este o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situatie, sã înfrângã principiul prezumtiei de nevinovãtie.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: