SFATUL SPECIALISTULUI: Cum poti avea pui mari si sãnãtosi în gospodãrie

Unul dintre avantajele de a sta la curte este posibilitatea de a creste pe lângã casã pãsãri pentru carne si ouã. Dacã asupra calitãtii produselor din comert nu avem nicio certitudine, productia proprie ne oferã tocmai sansa de a controla cresterea si nutritia pãsãrilor, astfel încât sã stim ce punem pe masã. Ca sã nu mai spunem despre gustul inconfundabil al cãrnii si al ouãlor „de tarã”.

Primãvara este sezonul propice pentru a pregãti adãpostul pentru puii de o zi. Cresterea lor nu este dificilã, însã este nevoie sã tinem cont de câteva reguli cu privire la dietã, temperaturã si luminã, pentru ca puii sã aibã o evolutie sãnãtoasã si productivã.
Inginerii zootehnisti de la Rodnic, lantul de magazine al grupului Rosavis, au o experientã îndelungatã în cresterea puilor si îti oferã câteva sfaturi esentiale:

 • Înainte de a aduce puii acasã
  Primul pas este sã le asiguri puilor un adãpost curat si dezinfectat, cu asternut din paie de lemn sau rumegus.
  Nu putem omite aceastã etapã, pentru cã puii sunt fragili, cu o imunitate în formare si pot cãpãta usor diverse boli care îi vor compromite chiar de la început.

 • Primele 14 zile
  În primele 2 sãptãmâni, ai grijã ca puii sã aibã mereu adãpostul curãtat, ferit de curentii de aer si sã fie izolati de alte pãsãri. În poiatã trebuie mentinutã o temperaturã de minimum 29 – 30 de grade Celsius, cu ajutorul unei lãmpi cu infrarosu. Tot acum, puii au nevoie si de 23 de ore de luminã pe zi.
  Aceastã perioadã este criticã pentru puisori, de aceea au nevoie de o nutritie atentã: nutretul combinat Starter si apã, în care adãugãm vitamine si acidifiantul FarmAcid. Acesta reduce numãrul de bacterii precum Salmonella, Clostridium, E-coli, sustine cresterea bacteriilor benefice, îmbunãtãteste digestia si viteza de crestere a pãsãrilor.

 • Între 14-21 de zile
  Dupã ce puii au împlinit 2 sãptãmâni, poti sã reduci treptat lumina, astfel încât în jurul vârstei de 3 sãptãmâni sã nu mai primeascã deloc luminã pe timpul noptii.
  În aceastã etapã de dezvoltare, vei schimba furajul, optând pentru nutretul combinat Crestere, care îi ajutã sã fie energici si sã se dezvolte armonios, dezvoltând uniform muschi si grãsime.

 • Dupã primele 3 sãptãmâni

Odatã ce au depãsit cu bine 21 de zile, puii sunt deja pregãtiti sã iasã în aer liber, pentru miscare. Dupã ce s-au îmbrãcat cu penaj, ei pot sã-si regleze temperatura corporalã si sã facã fatã fluctuatiilor de temperaturã specifice primãverii.
În privinta hranei, dupã vârsta de 35 de zile, oferã-le nutretul combinat Finisare, care rãspunde la apetitul în crestere al puilor, ajutându-i sã se hrãneascã echilibrat si sã nu depunã grãsime exces. La fiecare 3 sãptãmâni, e bine sã faci si o vitaminizare a apei de bãut.

Pe lângã furajele de calitate din linia Secretul Gospodarului, subliniem cã apa este esentialã pentru dezvoltarea puilor.
Ai grijã ca atât apa, cât si adãpãtorile sã fie mereu curate. Pe lângã adãugarea acidifiantului, ca sã previi dezvoltarea bacteriilor din apã, îti recomandãm sã le dozezi puilor apa în cantitãti mai mici, suficiente pentru 3-4 ore.

De unde si cum achizitionãm puii de o zi
Tu le vei oferi conditii bune în gospodãrie, însã la fel de mult conteazã si provenienta puilor. Nu îti recomandãm sã achizitionezi pui de o zi din piete sau târguri improvizate pe marginea drumului. Cumpãrã numai din magazine si ferme autorizate, cu reputatie.
Fii atent si la aspectul puilor: un pui sãnãtos este curat, are penajul lucios, privirea vioaie, stã bine în picioare si rãspunde la zgomote.

Magazinele Rodnic vând pui de o zi cu o geneticã bunã, eclozati în ferme ultratehnologizate.
Comandã puii de o zi sunând la0733 623 076;livrarea se face în magazinul cel mai apropiat de tine, în maximum 7 zile. La comenzile de peste 300 de pui, Rodnic asigurã si livrarea la domiciliu.

Magazinele Rodnic, în 4 judete ale Moldovei
Gãsesti furajele si aditivii dezvoltati de Rodnic atât în magazinul online, cât si în magazinele fizice din judetele Bacãu (Podu Turcului), Vaslui (Bârlad, Negresti, Husi), Galati (Tecuci) si Vrancea (Adjud, Odobesti, Panciu, Vidra), unde poti comanda si puii de o zi.
Consilierii din locatii te vor ajuta sã alegi produsele potrivite, în functie de nevoile pãsãrilor tale. Vezi adresa si programul magazinelor aici.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: