Criminalitatea economicã din judet, controlatã la sânge de politisti

CONTROALE…Zilele trecute, politistii de investigare a criminalitãtii economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au desfãsurat activitãti pentru prevenirea si combaterea faptelor cu impact negativ asupra sigurantei cetãteanului.

În perioada 29 – 30 aprilie, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalitãtii Economice au derulat actiuni pe raza localitãtilor Vaslui, Bârlad, Husi si a comunelor arondate. Acestea au avut ca scop prevenirea, descoperirea si combaterea faptelor ilicite de comert, dar si a altor fapte cu impact negativ asupra sigurantei cetãteanului, prin efectuarea de controale la agentii economici care îsi desfãsoarã activitatea în sfera alimentatiei publice.

Activitãtile au vizat si contracararea fenomenelor cu consecinte pãgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscalã, nedeclararea veniturilor si lipsa evidentierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), precum si pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în conformitate cu Legea nr. 55 din 2020, privind unele mãsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de covid-19. Cu ocazia activitãtilor desfãsurate, au fost verificati peste 65 de agenti economici si au fost legitimate peste 90 de persoane.

A fost constatatã sãvârsirea a 2 infractiuni (1 infractiune de evaziune fiscalã prevãzutã de Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale si 1 infractiune prevãzutã de Legea 84/1998 privind mãrcile si indicatiile geografice). Totodatã, au fost aplicate 61 de sanctiuni contraventionale, în valoare de peste 84. 000 de lei. Dintre acestea, 28 au fost aplicate pentru abateri prevãzute si sanctionate de O.U.G. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, 11 au fost aplicate pentru încãlcarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele mãsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de covid-19, 10 au fost aplicate pentru încãlcarea prevederilor Legii 349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 4 au fost aplicate pentru încãlcarea prevederilor Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe iar 8 au fost aplicate pentru abateri prevãzute de alte acte normative.

Mai mult, au fost confiscati peste 10.270 de lei, precum si bunuri (obiecte de îmbrãcãminte, tigarete si obiecte de cult) în valoare de 1940 lei, care erau comercializate fãrã documente legale de provenientã.

Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice Vaslui vor continua desfãsurarea de actiuni specifice pe raza întregului judet, în vederea prevenirii si combaterii activitãtilor ilicite si încãlcãrii legislatiei, în toate domeniile date în competentã, în scopul asigurãrii unui climat optim de ordine, liniste, sigurantã si legalitate a mediului de afaceri, cu preponderentã în locurile si mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscalã.

Părerea ta este importantă pentru noi. Comentează aici!

Facebook
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: